Stödboende i Ljusdal anmälde Sveriges Energi

1:52 min

Sen årsskiftet har Konsumentverket tagit emot ett 80-tal anmälningar mot elbolaget Sveriges Energi som anklagas för vilseledande försäljning.

En av anmälningarna kommer från Anders Brunzell i Ljusdal som arbetar på ett kommunalt stödboende för unga vuxna med invandrarbakgrund.

Brunzell ilsknade till när Sveriges Energis säljare besökte boendet och försökte sälja elavtal till personer i beroendeställning.

– Det hade varit upp till en kille och sträckt fram ett kontrakt, som mest såg ut som en broschyr, och ville att han skulle skriva under med sitt namn. Och då sa den här grabben att inte visste vad det var och att han ville läsa först. Och då sa de:  "Jamen du kan skriva på här så kan du läsa sen", säger Anders Brunzell.

Det bor 23 personer på stödboendet på Gärdeåsen i Ljusdal. Det handlar om unga vuxna som fått permanent uppehållstillstånd och nyligen flyttat ut från sina HVB-hem och nu får ytterligare stöd i tre år.

I somras kom försäljare från Sveriges Energi hit, trots att det rör sig om ett stödboende där flertalet kämpar med det svenska språket.

– Då började de att dribbla med att de är 18 år och bestämmer själva. "Nej nej", sa jag, "det är vi som betalar räkningarna. Det här är ett stödboende och vi bestämmer. Vi ska hjälpa de här grabbarna att fixa sådant här".

Karim, som egentligen heter något annat, är en av personerna som Sveriges Energis försökte sälja elavtal till. Han säger att säljaren var påstridig trots att han förklarade att han inte kunde skriva på något elavtal.

– Han lyssnade inte.

Uppfattade du att han ville få dig att skriva på avtalet mot din vilja?

– Ja.

Konsumentverket har sen årsskiftet fått in ett 80-tal anmälningar mot Sveriges energi och har upprättat ett så kallat tillsynsände mot bolaget.

Tor Espen Steinvik är VD på Sveriges Energi och han säger att bolaget inte ska sälja elavtal till personer som inte kan ta egna beslut eller inte förstår vad det säger ja till. Men ibland blir det fel ändå, säger han, som i fallet i Ljusdal där säljarna inte visste att det handlade om ett stödboende.

– Vi har god kvalitet i våra möten med konsumenter, men ibland blir det fel. Kommunikation mellan människor är svårt och det är lika trist varje gång det blir fel, och gör vi fel så ska det rättas till, säger han.