Orkanen Irma har nått Florida – västkusten tros bli värst drabbad

1:02 min

Orkanen Irma har nu dragit in över den amerikanska delstaten Florida, den har redan passerat de små öarna längs delstatens sydkust och med vindstyrkor på närmare 50 meter i sekunden går Irma nu norrut.

På söndagskvällen närmade sig orkanen staden Naples på västkusten. På väg dit har Irma tappat något i styrka och har nedgraderats till en tvåa på den femgradiga skalan. Det innebär fortfarande farliga vindar på upp till 49 meter per sekund.

Över tre miljoner människor är utan ström i Florida, enligt nyhetsbyrån Reuters, och orkanen har orsakat flera dödsfall i delstaten.

En man dog efter att ha tappat kontrollen över sitt fordon och två andra personer omkom i en bilolycka, rapporterar den amerikanska tv-kanalen ABC news och hänvisar till lokala myndigheter.

Guvernören har bett president Donald Trump att utlysa katastrofläge. På flera håll meddelar polis och brandkår att det inte är någon idé att ringa några larmnummer.

– Det är för farligt för räddningstjänsten att ge sig ut, nu måste alla klara sig själva rapporterar tv-bolaget CNN:s reporter från en vindpiskad gata i Miami Beach.

I Florida finns mellan sex och sjutusen svenskar enligt den svenska ambassadens beräkningar här i Washington. Därför har man upprättat ett beredskapscenter som finns tillgängligt för svenskar som vill ha stöd och råd.

– Ambassaden har inte skickat ner någon till Florida i nuläget utan vi följer de lokala myndigheternas råd om att evakuera i många områden. Vårt konsulat i Florida är därför stängt då vi har bedömt att även de behöver evakuera. Men ambassaden finns under helgen med vårt beredskapsteam. Vi följer händelseutvecklingen och vi finns också så man kan ringa om man vill ha stöd, säger Monica Enqvist som är informationschef.

Efter att ha slagit upp åtta meter höga vågor mot Kuba hotar orkanen nu lägga hus i Florida helt under vatten.

 

6,5 miljon människor har uppmanats att sätta sig i säkerhet, men i går sade guvernören att det nu är för sent för dem som ännu inte gett sig av. Nu är det bara att vänta.

Presidenten Donald Trump sade att Florida är så förberett som man kan vara.

– Orkanen Irma verkar bli riktigt illa, sade han. Strax före midnatt skrev han på Twitter: "Här kommer Irma, guds välsignelse åt alla".

400 härbärgen har öppnats för folk som tvingats lämna sina hem – de flesta i skolor och kyrkor. Många har också tagit delstatsmyndigheternas uppmaningar på allvar och rest till släkt och vänner i andra delar av USA.

På Kuba har Irma rivit upp träd, förstört hus och elledningar och översvämmat vägar långt upp på land, men några dödsfall har inte rapporterats.

Men när orkanen dragit förbi är det långt ifrån över. Ön Saint-Martin i Karibien härjades hårt av Irma - och härjas nu hårt av beväpnade plundrande gäng. Därifrån rapporteras att flera människor ska ha dött i kampen om mat och vatten på den delvis förstörda ön.