Fyra miljoner utan ström - förödelsen av Irma väntas bli enorm

1:44 min

Orkanen Irma har nu tappat i vindstyrka sedan den dragit in längst Floridas västkust. Den har under natten nedgraderats. Enligt prognosen kommer ovädret graderas ned till en tropisk storm. Vindarna är dock fortfarande livsfarliga och förödelsen beräknas bli enorm. Fyra miljoner Floridabor är nu utan ström och polisen uppmanar alla att fortsätta hålla sig inomhus.

– Stanna hemma, håll er i säkerhet, ha medkänsla och ta hand om varandra, uppmanar staden Tampas polischef i tv-kanalen CNN.

President Trump har förklarat Florida som katastrofområde, miljoner står nu utan ström, vindarna är fortfarande mycket hårda och inte bara längst kusterna.

CNN rapporterar om massivt regn och pressande vindbyar också i städer som Orlando

Orlando, som befinner sig mellan kusterna, många mil från stormens öga.

Söderut i mångmiljonstaden Miami är gatorna översvämmade och myndigheterna varnar för att det är för tidigt för invånarna att ta sig ut på gatorna, även om Irma nu befinner sig längre åt nordväst.

Flygplatserna är stängda, ett begränsat antal flyg kan komma igång från Miami men först under morgondagen.

Det tättbefolkade området runt Tampa bay kan fortfarande komma att drabbas hårt med en flodvåg som beräknas bli över fyra meter, men prognosen ser bättre ut nu än igår kväll.

Och det är Irmas riktning relativt nära kusten som fått den att försvagas, enligt meteorologerna.

Hade orkanen gått längre ut till havs var risken stor att den fått ny fart av det varma vattnet i stället för att som nu tappa fart in över land.

I Florida finns mellan sex och sjutusen svenskar enligt den svenska ambassadens beräkningar här i Washington.

Därför har man upprättat ett beredskapscenter som finns tillgängligt för svenskar som vill ha stöd och råd.

– Ambassaden har inte skickat ner någon till Florida i nuläget utan vi följer de lokala myndigheternas råd om att evakuera i många områden. Vårt konsulat i Florida är därför stängt då vi har bedömt att även de behöver evakuera.

– Men ambassaden finns under helgen med vårt beredskapsteam. Vi följer händelseutvecklingen och vi finns också så man kan ringa om man vill ha stöd, säger Monica Enqvist, som är informationschef.