Ojämlik vård efter förlossning – "en klassfråga"

2:05 min

Vården för kvinnor som fött barn och behöver hjälp för slippa smärta och inkontinens är ojämlik i länet. Och vilken vård som går att få har blivit en klassfråga, menar experter.

Efter förlossningen behöver många kvinnor hjälp för att slippa smärta och inkontinens.

Men flera som jobbar med kvinnohälsa som P4 Stockholm talat med säger att vården riskerar att bli en klassfråga.

– Jag träffar inga nyanlända svenskar, jag träffar inte socioekonomiskt svaga eller utsatta grupper. Här träffar jag medelklass och uppåt, säger Emma Regberg Lundborg, fysioterapeut som jobbar med eftervård för kvinnor som fött barn.

Vad tänker du om det?

– Jag tycker att det är ett jätteproblem. Det blir också en fråga om klass och vård ska inte handla om klass, fortsätter hon.

En anledning är att vården inte är en naturlig del av mödravården. Kvinnorna måste själva söka vård och slussas ofta runt inom primärvården eftersom många läkare där inte förstår problemet då de inte är specialiserade inom kvinnohälsa.

Det gör vården mer otillgänglig för de som inte kan svenska och det svenska systemet.

En av dem som behövt hjälp efter sin förlossning är Anna Nyhlén. Hon hade svårt att hitta vart hon skulle vända sig och fick ingen guidning på mödravårdscentralen.

– Jag blev jättesvag i min bäckenbotten och fick urinläckage och hade jättestora problem. Framför allt är det ju ren bäckenbottenträning, hur jag ska knipträna på rätt sätt, vilket inte är helt enkelt. Man säger ofta knipträna. Ja, men hur?

Vad har hjälpen hos fysioterapeuten betytt för dig?

– Jättemycket. Efter förlossningen kände jag mig jätteensam och tappade mycket självförtroende. Det här gjorde att jag tyckte att det kändes mer okej att prata om och sedan att jag kom tillbaka till träningen.

Träningsbranschen har vuxit mycket inom området de senaste åren, med personliga tränare och gruppträningar för kvinnor som fött barn.

Men träning kan vara dyrt och fysioterapeuten Emma Regberg Lundborg säger att många kvinnor behöver vård för att ha möjlighet att leva ett normalt liv.

– Nu pratar vi väldigt basala funktioner. Här handlar det om att kvinnor inte ska ha smärta. De ska klara sitt dagliga liv, de ska vara kontinenta, de ska kunna ha ett normalt fungerande samliv.

– Det är ganska grundläggande förutsättningar för livskvalitet och hälsa, säger Regberg Lundborg.