Notan för försäkringsbolagen för Irma: Uppåt 40 miljarder dollar

1:34 min

Orkanen Irma beräknas kosta försäkringsbranschen mellan 20 och 40 miljarder dollar. Det enligt en prognos från analysföretaget AIR Worldwide som sammanställer uppgifter från försäkringsbolagen.

Enligt dagens beräkningar kommer orkanen Irma kosta försäkringsbranschen mellan 20 och 40 miljarder dollar, det vill säga 160 till 320 miljarder kronor.

Den skulle därmed, i rent ekonomiska termer, kunna bli lika kostsamt för bolagen som den förödande orkanen Harvey som vid månadsskiftet drog in över Texas. Eller som kostnaderna i samband med terrordåden 11:e september.

Och sen tillkommer alltså alla ekonomiska skador som drabbar staten och enskilda oförsäkrade hushåll.

Robert Lindblom är vd i fondförvaltaren Entropics och följer noga prognoserna.

– Man börjar med att titta på vilka fastigheter som finns, hur de är byggda och vad det finns för avrinningssystem i infrastrukturen, säger han.

Försäkringsbolagen har vid större katastrofer svårt att få pengarna att räcka till. Numera finns också riskkapital i form av bland annat så kallade katastrofobligationer, cat bonds. Värdepapper där risken är kopplad till naturkatastrofer. Entropics förvaltar sådana värdepapper för drygt 200 miljoner kronor.

Irma kommer att kosta runt tre procent av den fondförmögenheten. Men Robert Lindblom säger att de ekonomiska skadorna hade kunnat bli 4-5 gånger så höga om Irma passerat lite längre österut, mot Miami.

– De beräkningar som gjorts visar att skadorna som mest hade kunnat ligga på uppemot 150 miljarder dollar för försäkringsbranschen, säger han.