Gerhardsson om första träningen: Här man vill vara

2:57 min

För 286 dagar sedan presenterades Peter Gerhardsson som ny förbundskapten för damlandslaget. I dag fick han äntligen göra det han så länge längtat efter: Leda laget.

– Det är här man vill vara.

Det var i november förra året som Peter Gerhardsson presenterades som Pia Sundhages efterträdare som förbundskapten för det svenska damlandslaget. I kväll fick han äntligen göra sin första träning, på en konstgräsplan (ett rejält oväder gjorde den tilltänkta naturgräsplanen ospelbar) i den lilla kuststaden i nordvästra Kroatien, Rovinj.

När Gerhardsson efter träningen skulle beskriva hur roligt det var hade han svårt att hålla tillbaka glädjen.

– Du kan säga ett till fem så är det fem, och är det ett till 100 så är det 100! Jag vet inte om man kan säga att man har suttit i karantän, men det är här man vill vara. Det är en enormt skön känsla i kroppen, sade han.

En annan som hade roligt var veteranbacken Nilla Fischer, 33.

– Det var kul att vara tillbaka, och det är alltid spännande med ett nytt team, sade hon.

Det var en del som undrade om Fischer skulle fortsätta i landslaget efter EM-uttåget, men hon förklarar för Radiosporten aldrig att det var aktuellt att sluta, och att det känns som att hon har fått en nytändning i sitt landslagsfokus nu:

– Ja, det tycker jag att det blir! Nu är det verkligen fullt fokus på att vi måste vinna varje match. Det är både nya spelare och nya ledare, så alla måste verkligen visa vad de kan för att vara med i truppen och ens i startelvan.

Gerhardssons första träning då? Den var ganska lugn, med fokus på passnings- och uppspelsövningar. Tvåmålsspelet och skottövningar lyste med sin frånvaro.

– Vi har valt att ganska snabbt sätta idéer i hur vi vill spela, både strukturen i det stora spelet och attityder i både vårt anfalls- och försvarsspel. Vi vill ge spelarna ganska snabbt en bild av hur det kan se ut och vilken roll respektive spelare har, säger Gerhardsson om fokuset med den första träningen.

Träningen var den första på ett åtta dagar långt läger i Kroatien, som avslutas med match mot just dem på tisdag nästa vecka.

– Det är bara den matchen som gäller nu, och den ska vi vinna, slår Gerhardsson fast.