"Anmärkningsvärt" – M-politiker delade högerextrema artiklar på sin Facebook

1:15 min

Webbsajter med ett populistiskt och högerextremt innehåll har många läsare i Sverige, och deras innehåll delas av flera med kopplingar till de etablerade partierna. Det säger Anna-Lena Lodenius, expert på högerextrema rörelser.

En av politikerna som delat material från en av sajterna med högerextremt innehåll, Fria tider, är Billy Anklew, moderat ordförande för kommunala bostadsbolaget Härjegårdar i Härjedalen.

Han får kritik från Christer Siwertsson, en av länets ledande moderater, som inte tycker att det som Billy Anklew delat är moderat politik.

Anna-Lena Lodenius, journalist och författare som skrivit mycket om högerpopulism, läser själv väldigt mycket på olika webbsidor med högerextremt innehåll. 

Enligt henne är det uppenbart att Fria tider är en sajt som har kopplingar till extremhögern.

– Det är odiskutabelt så. Och samtidigt har ju de här sajterna väldigt många läsare. Det säger ju också något om deras räckvidd, att de letar sig in även till de etablerade partierna.

Vad tycker du om att en moderat politiker delar material från en sådan här sajt?

– Det är anmärkningsvärt kan man tycka. Och det har ju hänt flera gånger tidigare, att personer med kopplingar till framförallt Moderaterna har delat den här typen av artiklar, säger Anna-Lena Lodenius.

Enligt henne finns det exempel på personer kopplade även till andra partier som delar material från webbsajter med högerextremt material.

Billy Anklew säger själv till P4 Jämtland att det kan vara nyttigt att föra fram andra åsikter och att man inte behöver läsa om man inte själv vill.

Ur ett demokratiperspektiv, är det inte bra att alla åsikter vädras?

– Det är jättevikigt att läsa det som folk skriver, folk som inte tycker som jag. Jag läser själv massor av sajter som journalist och författare. Men man kan inte bara dela saker okommenterat. Då får man ju ta upp en diskussion och lägga fram sin egen åsikt. Att bara okritiskt sprida deras material tycker jag är väldigt tveksamt, säger Anna-Lena Lodenius.