Star Wars-manifestation mot nazister

1:27 min

Motdemonstranter mobiliserar inför nazistiska NMR:s demonstration den 30 september i Göteborg. Politiska organisationen IRM tänker möta nazisterna med humor.

Flera politiska organisationer, däribland antifascistiska och vänsterextrema grupper, mobiliserar nu för motdemonstrationer i samband med nazistiska nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg den 30 september.

P4 Göteborg har tidigare rapporterat att polisen förbereder sig för att det kan uppstå våldsamma situationer.

Samtidigt har en debatt uppstått om hur man bäst bör demonstrera mot nazism. Myra Åhbeck Öhrman är kampanjansvarig för organisationen Inte Rasist Men, IRM, som tänker demonstrera med humor.

– Vi ska ha ett Star Wars-lajv i Göteborg den 30 september. Vi kommer att skicka ett paket till NMR med Darth Vader masker så att de kan vara rymdimperiet om de vill, medans vi är rebellalliansen, säger hon. 

IRM har inte sökt något tillstånd för demonstration men för en dialog med polisen. Judiska församlingens ordförande i Göteborg, Allan Stutzinsky har tidigare sagt till P4 Göteborg att han helst inte hade sett några motdemonstrationer, en åsikt som Myra Åhbeck Öhrman har respekt för men hon tror samtidigt att humor är ett bra sätt bemöta nazismen på.

– Man kan tjäna mycket på att skratta åt nazister, snarare än att kanske skrika på dem, säger hon. 

Polischefen i Göteborg Erik Nord har sagt till P4 Göteborg att det blir lättare för polisen att agera vid eventuellt hets mot folkgrupp från NMR om motdemonstrationerna är begränsade. Men för Myra Åhbeck Öhrman på IRM är det viktigt att öppet visa sitt motstånd.

– Det där är en avvägning man får göra. Men nu kommer de ju att gå genom centrala Göteborg. Då finns det ett värde i att människor för markera emot. NMR vill sprida rädsla och kan vi få folk att skratta istället så har vi kommit långt, säger hon.