Skummet i Hamre

Räddningstjänsten bär ansvaret för förorenat dricksvatten i Hamre

1:34 min

Räddningstjänsten är ansvarig för miljöskadorna som uppstod när brandskum förorenade flera dricksvattenbrunnar i Hamre 2105. Det har Mark- och miljödomstolen nu kommit fram till.

Det var efter släckningen av en brand i Hamre i januari 2015 som det visade sig att brandskum läckt ner och förorenat flera dricksvattenbrunnar.

Byborna överklagade länsstyrelsens beslut om att dela på ansvaret för återställningen av brunnarna till Mark- och miljödomstolen, som nu har kommit fram till att det är räddningstjänsten som bär ansvaret. Daniel Turås är en av dom som fått sitt vatten förorenat och är glad över att det nu finns ett tydligt beslut.

– Det är oerhört glädjande med en dom som ger oss rätt i vad vi har sagt redan när det brann.

För räddningstjänsten är det i nuläget oklart vad domen kommer att innebära, men att det skulle kunna påverka deras sätt att arbeta i framtiden ser driftchefen Erik Cardell vid räddningstjänsten i Norra Hälsingland som en möjlighet.

– Kanske inte exakt efter det här beslutet men vi förändrar ju vårt arbetssätt hela tiden, så det kan det göra.

Därmed ändrar mark- och miljödomstolen länsstyrelsens tidigare beslut. Det rapporterar flera lokala medier.

Bengt Friberg, Hudiksvalls kommuns kommunchef, säger till P4 Gävleborg att sannolikheten är stor att de kommer att överklaga domen. Bland annat för att domen påverkar alla räddningstjänster i hela landet.