Så ska du bete dig på nätet

3:14 min

Hat och hot på nätet är numera vardagsmat. Men hur får man egentligen bete sig på Internet? IT-experten Ängla Eklund reder ut begreppen.

Ängla Eklund, IT-jurist från organisationen Institutet för juridik och internet, säger att man inte får skriva vad som helst på internet.

– Det är en avvägning, säger Ängla Eklund. Det finns ju ett ganska långtgående skydd för yttrandefriheten i Sverige så man får säga väldigt mycket. Men det finns ju också så klart gränser för vad man får hota med eller skriva om andra personer.

Brott som det kan röra sig om är till exempel förtal, ofredande eller olaga hot.

Kan det ses som uppvigling?

– Ja, det skulle det kunna vara. Om man bedömer att det finns en risk att ett brott begås utav den här uppviglingen då kan man faktiskt döma för uppvigling också även på internet.

Ängla Eklund konstaterar att juridiken ligger efter men nya lagar är på väg. Regeringen har i dagarna släppt ett förslag med ett antal punkter som ska göra det lättare att straffa personer som kränker andra på nätet.

– Men rent generellt bör man vara försiktig för det är fler som begår brott i kommentatorsfälten än man tror, säger Ängla Eklund.