Film om tsaren Nikolaj II väcker protester i Ryssland

1:10 min

I Ryssland har en ny storfilm om den sista tsaren Nikolaj den andre väckt stor uppmärksamhet. Filmen "Matilda" handlar om Nikolaj den andres påstådda älskarinna - ett kontroversiellt tema bland Rysslands troende ortodoxa.

Bombhot mot en biograf i Vladivostok och uppbrända bilar utanför regissörens filmstudio i Moskva häromdagen. Kontroverserna runt bioaktuella ryska storfilmen "Matilda" har pågått i ett år, och blivit allt mer påtagliga när filmen nu till slut förhandsvisas i Ryssland.

Själva problemet handlar om hur den siste tsaren porträtteras. År 2001 blev Nikolaj II upphöjd till helgon i den rysk-ortodoxa kyrkan, och har dessutom ett grundmurat rykte i den ryska historieskrivningen som en familjefar. Därför skaver det att han i filmen påstås ha haft en älskarinna - den polska ballerinan Matilda Ksjesinska.

Konflikten har fått extra stort utrymme sedan dumaledamoten Natalja Poklonskaja meddelat att hon vill dra regissören Aleksej Uchitel inför rätta för att han förolämpar troendes religionsuppfattning.

Både ryska kulturministern Vladimir Medinskij och President Putins pressekreterare Dmitrij Peskov har uppmanat kristna radikala grupper att blåsa av protesterna mot filmen, men det tycks inte ha hjälpt.

Matilda ska enligt planen ha premiär på ryska biografer i slutet av oktober.