Författare manifesterar mot nazism under Bokmässan

2:15 min

Nu är det klart att det under Bokmässehelgen i Göteborg kommer att arrangeras en manifestation mot nazism och för medmänsklighet med författare, kulturutövare och andra engagerade.

Manifestationen äger rum 30 september, som går under parollen "stå upp för människovärdet", är en reaktion mot att den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen NMR ska demonstrera i Göteborg samma dag.

Tanken är att de som samlas till manifestationen utanför Domkyrkan i Göteborg, ska läsa gamla och nya antinazistiska texter från Sverige och övriga världen som ett sätt att protestera mot nazismen och hylla det fria ordet.

– Det har gått chockvågor genom landets kultur- och författarkretsar sedan det stod klart att nynazisterna får marschera genom centrala Göteborg. Inte bara för att det på lördagen är allmänhetens dag på Bokmässan, utan även för att lördagen är en stor judisk högtid för den judiska församlingen i Göteborg, säger Lisa Bjurwald, chefredaktör för Författarförbundets tidskrift Författaren som är en av arrangörerna bakom manifestationen.

Manifestationen är öppen för allmänheten och är tänkt att engagera såväl Bokmässans besökare och deltagare.  

– Det här är ett utmärkt tillfälle för författare och översättare att inte bara sitta och klaga utan stå upp för människovärdet och det fria ordet, säger Lisa Bjurwald. 

Bland deltagarna finns författare och debattörer som Henrik Arnstad, Elin Boardy, Maria Küchen, Maria Sveland, Anneli Jordal, Ola Larsmo med flera. Lisa Bjurwald menar att anledningen till att det är angeläget för författare och för kulturutövare att stå upp mot nazismen just för att det är en grupp som är extra drabbad av hot från extrema krafter. 

 – Det pågår ständigt försök att tysta det fria ordet i Sverige genom påtryckningar mot författare och journalister. Folk vill få oss att sluta granska extremhögern och få oss att sluta skriva om alltifrån invandring till feminism och homosexualitet och så vidare. Så de där påtrycknignarna är något som journalister lever med dagligen. Och därför är det så viktigt för oss som grupp att stå upp för människovärdet och för det fria ordet.

Bakom manifestationen står Domkyrkoförsamlingen Göteborg, Stiftelsen Torgny Segerstedts minne, tidskriften Författaren, Kyrka mot rasism, Tillsammans för Göteborg och Göteborgs interreligiösa råd.