VM-roddarna saknar båtar – på grund av Irma

0:56 min

Orkanen Irma har ställt till det för de svenska VM-roddarna.

– Nu är våra båtar i Mexiko och det är ju inte riktigt bra när VM börjar i Florida snart, säger svenske förbundskaptenen Peo Claesson till Radiosporten.

Lastbåtarna som transporterat roddbåtarna har inte kunnat nå fram till Florida.

– Man kan ju förstå att man inte väljer att åka in till Miami mitt i en orkan, men det påverkar ju oss en hel del i vår uppladdning, säger Claesson.

Den svenska truppen har fått boka om sina flygbiljetter. De stannar nu några extradagar hemma i Sverige för att träna i de båtar som finns kvar här hemma, men det är inte heller optimalt.

– Vi måste ju acklimatisera oss. Det är en annan luftfuktighet och värme och tidsomställning också.

Vet du att det kommer att lösa sig, att båtarna kommer att vara på plats när tävlingarna börjar?

– Vi hoppas det.

Det är inte bara avsaknaden av båtar som stör. Orkanen har förstås påverkat själva tävlingsorten och riskerat hela mästerskapet som börjar söndag den 24 september, berättar den svenska förbundskaptenen

– Det har också varit svårt när den dragit förbi att få en bild av hur det ser ut. Just nu har det varit utegångsförbud där tävlingen ska gå så de har haft svårt att lämna några uppdaterade rapporter om hur det ser ut. Vi hoppas fortfarande att det kommer att bli tävling.

Finns det någon osäkerhet om det nu?

– Nej, de har ju varit tydliga med att det kommer att gå. Och tydligen har man haft lite tur att, även om den gått väldigt nära där tävlingarna kommer att gå, så avtog väl kraften en bit innan. Så det har väl inte varit så stora, vad vi hört, skador på anläggningen.

VM-roddaren Emma Fredh följer utvecklingen i nyheterna men påverkas inte så mycket av det.

– Är det farligt att åka dit så kommer de inte skicka dit oss, så jag tänker inte så mycket på det, säger hon till P4 Sjuhärad.


Svenska truppen:

Emma Fredh, singlesculler lättvikt
Anders Backéus, singlesculler
Lovisa Claesson och Anna Malvina Svennung, dubbelsculler
Annie Svensson och Alice Ekros, dubbelsculler lättvikt