Svältkur för längre liv

4:55 min

Idag verkar maxlivslängden vara runt 120 år, men det pågår forskning världen över för att pressa den gränsen rejält. Kanske blir det möjligt att sätta 200 ljus i tårtan? Ett av de säkraste sätten att leva länge är att äta lite. Nu finns studier på människor som testat att fasta med knappt 800 kalorier under fem dagar och fått många positiva hälsoeffekter som minskar sjukdomsrisken. Hör reportage av Sveriges Radios globala hälsokorrespondent, Johan Bergendorff, som åkte till Los Angeles för att ta reda på mer om FMD-dieten.

Professor Longo sa att jag kan bli 120 år om jag fortsätter följa dieten några gånger per år, berättar Antonio Coco och skrattar. Han är 61 år, har silverfärgat skägg och hår, bär fyrkantiga designglasögon och har en kulmage under den ljusblå skjortan. Som mest vägde Antonio Coco 120 kilo, innan han kom med i studien kring den fasteliknande metoden.

Antonio Coco var rädd att hans fetma höll på att sakta ta livet av honom. Nu är han nere på 95 kilo och har inga problem att knyta skosnörena längre. Vi ses på hans kontor där han jobbar som konsult åt byggbolag med trafikutredningar.

Jag vet inte vad som tagit åt min kropp sen jag började med det här, berättar Antonio Coco. Jag har ett fantastiskt sexliv igen med min flickvän, som om jag vore 25. Och han tycker till liksom 9 av 10 i studien att det inte är särskilt jobbigt att bara äta 800 kalorier om dagen under fem dagar.

Jag hade en rejäl kagge att leva på skrattar Antonio Coco, och han menar att hungerkänslorna styrs av magsäcken som utsöndrar magsaft när den är van att få mat, men att det där går över efter en kvart. Men nu har han vant kroppen att äta mindre. Kolesterolvärdena är normala, blodtrycket och blodsockernivåerna likaså, och halterna av den insulinliknande tillväxtfaktorn, IGF-1, har gått ned och därmed minskat risken för cancer. Liknande resultat fick samtliga överviktiga i studien som publicerades tidigare i år i medicintidskriften  Science Translational Medicine.

Professor Valter Longo heter forskaren som tagit fram metoden. Jag träffar honom på Longevity Institute vid University of Southern California i Los Angeles, där han är chef. Här forskar man om att förlänga livet. Han har länge studerat hur man föryngrar jästceller och möss rejält. Mössen lever runt femton procent längre och är betydligt  friskare och piggare i huvudet när han håller dem på en kalorisnål kost. Men från början blev hans artiklar förkastade och på 90-talet kunde han inte säga att han forskade om livsförändring, det ansågs inte seriöst då. Det var först i början av 2000-talet som tiden kommit i kapp hans idéer. Nu vill han göra liknande experiment på människor, fast de kan man ju inte stänga in på labb och noga kontrollera hela livet vad de äter förstås.

Det var när Valter Longo ville testa hur fasta påverkar cancerpatienter under cellgiftsbehandling som han tog fram FMD-dieten för att det var för svårt att bara dricka och inte äta något för de här ofta redan avmagrade personerna. Men med en noggrant sammansatt kost med nödvändiga vitaminer, spårämnen, proteiner, fettsyror och några hundra kalorier om dagen visar sig lura kroppen att den fastar trots att man får i sig en del näring. På möss hade han redan sett att halvsvält gjorde cancerbehandlingen effektivare, de friska cellerna satte igång ett reparationsprogram, och immunförsvaret kunde lättare rå på cancercellerna. I en liten studie på människor rapporterade de som åt FMD-kost att de kände sig mindre trötta och hade mindre magproblem än kontrollgruppen som åt som vanligt.

I en mycket uppmärksammad studie i vintras på försöksmöss med typ två diabetes visade han också att efter ett antal rundor med FMD-fasta så hade mössens bukspottskörtel som slutat producera insulin, fått nya stamceller som satt igång hela maskineriet igen så att mössen blev friska. Det här fick oerhörd spridning i massmedia, men steget mellan möss och människor är långt. Valter Longo har fått brev hur metoden beskrivits som en bot för diabetiker i svensk TV och han varnar för att det är mycket riskabelt särskilt för personer med typ ett diabetes att själva experimentera med fastemetoden i kombination med insulinsprutor utan läkarkontroll.

Nu ska Valter Longo ihop med forskare i USA, Nederländerna, Frankrike och hans födelseland Italien göra betydligt större studier på patienter för att se hur FMD-fastan påverkar cancer och diabetes, men också nervsjukdomen ms, och tarmbesvär vid crohns sjukdom. Men är inte FMD med fem dagars fasta bara en variant av den så populära 5:2 dieten undrar jag, där man fastar i två dar under en vecka, med normalkost mellan?

Nej, Valter Longo anser inte att 5:2 är samma sak som FMD, dels för att det tar fler dar innan effekten inträffar vid fasta när cellernars reparationsmaskineri sätts igång och nya stamceller bildas. Dessutom misstänker han att sömnen kan bli störd av att fasta så kort och ofta och att högt proteininnehåll i 5:2 kosten ökar risken för gallsten. FMD-forskningen har kritiserats för att inte jämföra metoden med andra dieter, kanske föryngringseffekterna bara hänger ihop med kalorirestriktion, menar kritikerna. Dessutom har Valter Longo startat ett företag som säljer lådor med en femdagars-diet för flera tusen kronor, även om Longo säger att han inte får del av eventuell vinst utan den ska gå till välgörenhet och forskning för att inte skapa jävsproblem för honom. Valter Longo är 49 år, men ser betydligt yngre ut, smärt och utan ett grått hår in den svarta kalufsen. Han fastar med FMD-metoden minst två gånger per år.

Vilken press. Tänk om ett virus tar kål på mig om några år. Klart folk kommer att tänka att dieten inte funkar avslutar Valter Longo som ändå siktar mot 110. Betydligt högre mål har forskarkollegan Laura Perin som också deltog i den senaste FMD-studien.