EU-länder tjuvfiskar för miljarder utanför Afrikas kust

1:17 min

Flera EU-länder har gjort sig skyldiga till omfattande illegalt fiske utanför Västafrika. Det hävdar miljöorganisationen Oceana, som nu riktar skarp kritik mot länderna.

Enligt en rapport från miljöorganisationen Oceana är det minst 19 båtar från Italien, Grekland, Spanien och Portugal som fiskat över 31 000 timmar i vatten som tillhör de västafrikanska länderna Gambia och Ekvatorialguinea.

Det är lukrativa vatten bland annat på grund av tillgången på tonfisk. Oceana menar att omfattningen kan vara betydligt större, eftersom bara de fiskebåtar som delat med sig av sin gps-data finns med i rapporten.

EU:s fiskeavtal med Gambia och Ekvatorialguinea är vilande, och därmed är det olagligt för EU-båtar att fiska i deras vatten.

Rapporten täcker fiske mellan 2012 och 2015 och under den perioden ska EU-kommissionen ha varnat fiskemyndigheter i de europeiska länderna två gånger.

Men fisket ska ändå har fortsatt och Oceana är nu starkt kritisk till EU:s brist på kontroll över sin fiskeflotta.

Enligt FN omsatte den afrikanska fiskeindustri 24 miljarder dollar 2011, och bara i Västafrika ska det illegala fisket kosta statskassorna över två miljarder dollar, motsvarande drygt 16 miljarder kronor, om året i uteblivna intäkter.

De anklagade europeiska länderna har meddelat att de nu undersöker anklagelserna i samarbete med de drabbade västafrikanska länderna.