Polisen

Värsta tjuvfisket någonsin

2:55 min

Den kanske största tjuvfiskeligan någonsin i Sverige, har härjat i Jönköpings län. Enligt polisen har ligan tjuvfiskat i industriell omfattning.

Det var i augusti som polisen grep två män på bar gärning vid en sjö utanför Växjö. I samband med gripandet beslagtog polisen stora mängder tjuvfiskade kräftor och gös, men även mycket fiskeutrustning.

Utredningen ledde polisen vidare till två fastigheter i södra delarna av Kronobergs län. Där hittade man ytterligare tjuvfiskade kräftor och gösar. Där fanns även mer fiskeutrustning men också fordon som en kyllastbil och flera gummibåtar med elmotorer som polisen tror använts för att tjuvfiska och transportera kräftorna och fisken.

I fastigheterna greps ytterligare åtta personer som senare häktades misstänkta för tjuvfiske. Samtliga är män och utländska medborgare.

Enligt Robert Loeffel, presstalesperson på polisen i Kronobergs län, har ligan tjuvfiskat upp till 100 kilo kräftor per dygn. De har härjat i stora delar av Småland, även södra delarna av Jönköpings län.

Robert Loffel säger till P4 Jönköping att han aldrig under sina 35 år som polis varit med om något likande. Vart alla kräftor och fiskar tagit vägen, vill han inte kommentera men han tror att det sålts vidare till uppköpare i Sverige.