Oenighet i regeringen om ensamkommande barn

1:57 min

En spricka i regeringen blev idag tydlig under dagens riksdagsdebatt om de ensamkommande barn som sökt asyl. Miljöpartiet vill göra ytterligare en lagändring som gör att fler barn ska få stanna, men migrationsministern, Socialdemokraten Heléne Fritzon, sa ett klart nej i debatten.

Miljöpartisten Maria Ferm säger att hennes parti fick igenom ett undantag för barn i den tillfälliga asyllagen, men att undantaget blev verkningslöst genom Migrationsverkets praxis och de långa handläggningstiderna, barnen hann bli 18 år och bedömdes som vuxna.

Inte heller rätten att stanna för gymnasiestudier har hjälpt så många som de gröna väntade sig. Därför behövs en ny lagändring, säger Ferm.

– Vi anser att de som kom 2015 ska få stanna. Det är personer som har varit här i flera år och som vid normala handläggningstider hade fått möjlighet att stanna, men de har tvingats vänta väldigt länge och blivit myndiga under tiden och riskerar därför att få avslag.

Riksdagens första debatt handlade, på begäran av Vänsterpartiet, om de ensamkommande barnen i asylprocessen. Debatten följdes av flera hundra personer som fyllde läktarplatsen, något som inte händer så ofta.

Många i publiken kom från nätverket Ung i Sverige, som stödjer papperslösa afghanska barn och unga.

Vänstern, Centern och Miljöpartiet krävde i debatten åtgärder för att låta fler ensamkommande, framför allt från Afghanistan, stanna i Sverige.

Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna försvarade dagens situation, med en ordnad och rättssäker asylprocess, som de sa. Det är myndigheterna och inte politikerna som ska ta besluten i enskilda fall, lät argumentet.

Inte heller Liberalerna eller Kristdemokraterna vill ändra reglerna för de ensamkommande i nuläget.

Och utan att nämna regeringspartnern Miljöpartiet, så sa migrationsminister Heléne Fritzon i dagens debatt nej till de grönas förslag på en snabb lagändring. Det vore fel att ändra i lagstiftningen, sa hon.

Maria Ferm säger att MP kommer att driva frågan vidare i regeringen.

– Det här är inget regeringsförslag utan vi Miljöpartiet arbetar för det. Det är också viktigt att se i fall det finns en majoritet i riksdagen för en förändring. Efter debatten så vet jag inte var Liberalerna och Kristdemokraterna står, säger Ferm.