Kraftig ökning av anmälningar om misstänkt terrorfinansiering

1:51 min

Polisen får in allt fler anmälningar om misstänkt terrorfinansiering. Banker och andra företag anmälde under årets första halvår 279 fall, vilket var tre gånger så många jämfört med samma period förra året.

Enligt lag måste bland annat banker, finansinstitut och mäklare anmäla misstänkt penningtvätt till Finanspolisen. I sina rapporter anger företagen varför man misstänker att det rör sig om brott.

En av misstankegrunderna är terrorfinansiering, och här har antalet anmälningar ökat rejält. 

2014 rapporterade företagen totalt 27 fall av misstänkt terrorfinansiering. Förra året anmäldes fler än tio gånger så många – 298 fall.

Ökningen fortsätter i år. Under årets sex första månader anmäldes 279 fall av misstänkt terrorfinansiering.

Angelica Wallmark, sektionschef på Finanspolisen, tror att det ökade antalet rapporter bland annat beror på att företagen har blivit mer medvetna om fenomenet.

– Finanspolisen har också varit ute och informerat. Vi har haft samverkan med privata aktörer i olika forum och olika sammanhang där vi har satt stort fokus på frågan, särskilt i samarbete med Säkerhetspolisen, säger hon.

Hon vill inte säga hur stora summor det rör sig om i de misstänkta fallen.

Att antalet anmälningar har ökat behöver inte betyda att antalet faktiska fall av transaktioner till stöd för terrorgrupper har ökat. Fallen är dessutom svåra att utreda och hittills finns bara en fällande dom, från 2005, om terrorfinansiering.

Klart är dock att Finanspolisen i fler fall än tidigare slår larm till Säkerhetspolisen.

– Vi ser en ökning av informationen som kommer in och vi har också en viss ökning av information som vi lämnar över. Men väldigt många transaktioner visar sig vara helt i sin ordning, säger Angelica Wallmark.

Sedan 2014 har Finanspolisen möjlighet att stoppa transaktioner som misstänks gå till terrorverksamhet genom att införa så kallat dispositionsförbud.

Hittills har Finanspolisen inte använt den möjligheten när det kommer till misstänkt terrorfinansiering.

Angelica Wallmark säger att det beror på att polisens utredning ofta visar att transaktionerna inte har att göra med terrorism.

– Viss del av den här inrapporteringen avser ju en väldigt låg misstanke som verksamhetsutövaren får och när vi tittar på informationen så ser vi att den inte håller, och då avfärdar vi de här misstankarna, säger hon.

De flesta av rapporterna om misstänkt penningtvätt kommer från bankerna. Angelica Wallmark säger att ett fall av misstänkt terrorfinansiering exempelvis kan bestå av att en banktjänsteman upptäcker en transaktion med oklart syfte till ett land där terrorgrupper är verksamma.

Den 1 augusti skärptes lagen om penningtvätt i terrorsyfte. Ändringen innebär bland annat att företagen nu är skyldiga att göra ännu hårdare kontroller av sina kunder.

Sara Ekstrand, jurist vid Bankföreningen, tror det kommer att ge vissa effekter.

– Med den nya penningtvättslagen kommer vi sannolikt få se fler avslutade kundförhållanden framöver.  
 En annan förändring är att även spelbranschen nu har skyldighet att rapportera misstänkta fall till Finanspolisen.

Men Angelica Wallmark väntar sig inga omedelbara förändringar.

– Jag tror det kommer att ta tid innan vi ser effekterna av den nya lagstiftningen, säger hon.