Clowner oroade av ryslig film

3:45 min

Riktiga clowner vill bara väl. Det konstaterar Johnny Lundgren som bland annat arbetar som sjukhusclown i Karlstad.

Minns ni förra årets clownhysteri? Det kom rapporter om utklädda clowner som skrämde, rånade och slog människor runt om i landet. Men frågan är hur mycket substans det var i det där för clownerna försvann efter ett tag, i den mån de funnits alls. 

I och med premiären av filmen Det, som baseras på skräckförfattaren Stephen Kings roman med samma namn, om clownen Pennywise som är ute efter barn, är clownerna åter i fokus. Bland annat har riktiga clowner som jobbar med sjuka barn gått ut och vädjat om att de som vill klä ut sig till clowner i syfte att skrämmas helt enkelt låter bli.

Johnny Lundgren, eller clownen Bulgo som han kallar sig när han jobbar som clown, bland annat på Centralsjukhuset i Karlstad, säger att clownen inte är någon farlig figur. 

– Han älskar allt och alla, säger Johnny Lundgren. Att nyttja det i syfte att skrämma barn och vuxna tycker jag är att gå lite för långt. Det är som att använda jultomten för att slå någon i huvudet.

Clownrädsla har han mött tidigare.

– Det är många som tycker det är lite svårt att möta en clown på grund av clownens oberäknelighet. Men man kan inte jobba så när man är på ett sjukhus. Då är det mötet som är det primära.

Att folk blir rädda tror han kan bero på att man inte ser människans miner så bra bakom masken eller sminket och därmed inte kan tolka personen intentioner.

– En clown har ju väldigt mycket energi när den kliver in på scenen och det kan ju uppfattas som svårt att ta emot om man kommer för nära.

Nu hoppas han att filmen Det inte ska skapa någon ny våg av clownskräck.

– Men frågan kommer nog att ställas till mig ett antal gånger, säger Johnny Lundgren.