Umeås 50:e jazzfestival firar med jubileumsmusik

2:14 min

I år genomförs den femtionde upplagan av Umeå jazzfestival. Umeå-sonen saxofonisten Jonas Knutsson har fått i uppdrag att sätta ihop ett jubileumsverk, inspirerat av musiker som satt avtryck på festivalen genom åren.

– Jag tror jag kommer att jobba med någon slags collageteknik, där det ena övergår i det andra. Och sedan kommer jag att komponera vissa övergångar och vissa partier, med sedan kommer det att innehålla gamla grejor, saker från Lystedts sextet och det är klart att Berndt Egerbladh kommer att vara närvarande på något sätt, och så vidare, säger Jonas Knutsson.

Vid en pressträff gav han och slagverkaren Mikael Emsing en liten fingervisning om hur det här jubileumsverket kan komma att låta. Orkestern som ska framföra musiken heter 50th Edition Jazz Orchestra, och i bandet finns musiker som tagit intryck av stadens jazzmusikaliska arv.

Det vankas förstås en hel del annat på festivalen, till exempel ett beställningsverk av sångerskan Lina Nyberg och Norrlandsoperans symfoniorkester, och en hyllning till en annan jubilar; Django Bates och Norrbotten Big Band ger sin tolkning av The Beatles' Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band.

Men tillbaka till bandledaren och saxofonisten Jonas Knutsson som ska leda 50th Edition Jazz Orchestra. För honom har Umeå jazzfestival varit mycket viktig, rentav avgörande för att han själv skulle välja musikerbanan:

– Mina föräldrar var volontärer och jag och vissa av mina kompisar fick hjälpa till. Jag var till exempel blomsterpojke åt Sarah Vaughn och då var jag tio år. Och vi hämtade Stan Getz i vår Fiat 128. Man har fått träffa fantastiska musiker och höra fantastisk livemusik redan från unga år, så det var det som gjorde att jag ville bli musiker.

Årets upplaga av Umeå jazzfestival äger rum 25-29 oktober.