Strängare bedömning av polisen kring hets mot folkgrupp

1:32 min

Polisen kommer vara strängare i sin bedömning om vad anses vara hets mot folkgrupp när nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Göteborg.

Redan nu vänder sig myndigheten både till NMR och motdemonstranter med tydliga riktlinjer om vad som kommer vara tillåtet.

– Vi är oroliga för att det kommer bli oroligt under demonstrationerna och då vill vi vara förutsägbara, säger Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har fått tillstånd att tåga genom Göteborg den 30 september då Bokmässan pågår. Tillståndet har upprört många och samtidigt väntas också flera olika motdemonstrationer.

NMR har genomfört flera demonstrationer under året som gått. Vid dessa har flaggor och symboler använts och flera har varit enhetligt klädda i vita skjortor med smala svarta slipsar.

Den grundlagsskyddade yttrandefriheten ger långtgående friheter men inför demonstrationen i Göteborg har polisen analyserat rättsläget ytterligare och kommer vara strängare i sin bedömning om vad som är hets mot folkgrupp säger Erik Nord. 

– När man börjar likna en nazistdemonstration för mycket och så som de hölls under 1930- och 40-talet i Tyskland, då kan man göra sig skyldig till hets mot folkgrupp bara genom att uppträda uniformt, säger Erik Nord på polisen i Göteborg.

Redan nu har polisen publicerat information på sin hemsida och kommer dela ut flygblad både till NMR´s anhängare och motdemonstranter.

Till motdemonstranterna handlar uppmaningarna bland annat om att ta aktiv avstånd från våldsyttringar.

– Sättet att hålla ner våldsamheterna är att få den stora majoriteteten att distansera ifrån de små våldsamma grupperna och lyckas vi med det kommer vi kunna hålla ner ordningstörningarna och våldsamheter på ett bra sätt, tror Erik Nord.