Gigantiskt fettberg i London

1:46 min

I östra London har ett 130 ton tungt så kallat fettberg hittats i stadens avloppssystem. Det består bland annat av matfett som hällts ut i avloppet.

Arbetet med att få bort fettberget pågår för fullt i stadsdelen Whitechapel i London. Här äter lokalbefolkningen gärna friterad mat. Det märks, för det är framför allt matfett i kombination med till exempel kondomer, våtservetter, bomullstussar, örontops som bildat det gigantiska berget som hotar att stoppa upp avloppssystemet.

Det är troligen det största fettberget som någonsin upptäckts i London. För några år sedan pratades det om ett annat som kallades för Kingstonmonstret men det var bara en tiondel så stort som det här.

Det är ett livsfarligt jobb att får bort fettberget. Det berättar Alex Saunders som är chef för arbetet i avloppsystemen på företaget Thames Water.

– Det är så svårt. Tunnlarna är så små att det inte går att stå upp. Tänk dig själv att gräva dig fram 250 meter i den miljön, säger Saunders.

En stor del av arbetet måste göras för hand eftersom fettberget är hårt och måste slås sönder med spadar för att sedan kunna sugas upp i tankbilar.

Två i taget går arbetarna ner i avloppstunneln under Whitechappel Road i östra London. Den ene arbetar och den andre håller utkik. Bland annat kan livsfarlig gas läcka ut i avloppssystemet. När det regnar måste de ta paus eftersom det kommer för mycket nytt skräp och vatten då.

Fettberget väger mer än motsvarande tio av de karakteristiska dubbeldäckarbussarna som kör på Londons gator. Den enorma klumpen har antagligen vuxit fram på mindre än ett år, tror arbetarna på platsen. Fettberget är hårt som stampat jordgolv och det kommer antagligen ta hela september för att få bort det.

Ingen jag pratar med har någonsin hört talas om ett lika stort fettberg förut. För några år sedan skrevs det om det så kallade Kingstonmonstret som hittades i en annan Londonstadsdel men det var bara en tiondel så stort som det här.

Londons avloppssystem är mycket gammalt och hårt belastat. Företaget Thames Water får larm om flera fettberg varje timme och har en kostnad på motsvarande drygt tio miljoner kronor i månaden för att bort dem.

Därför genomför företaget nu en kampanj som går ut på att bara kiss, bajs och papper ska slängas i toaletten. Den kampanjen har uppenbarligen inte varit någon succé så här långt.