ÖB Micael Bydén om Aurora 17: Lär oss mycket

1:26 min

Idag har överbefälhavare Micael Bydén besökt Göteborg och de svenska, franska och amerikanska soldater som nu samarbetar i den stora militärövningen Aurora 17.

Efter att Sverige förra året undertecknade ett värdlandsavtal med Nato, så är en viktig del i övningen Aurora 17, att öva just värdlandsstöd, säger ÖB Micael Bydén.

– Vi har en säkerhetspolitisk lösning i Sverige där vi bygger säkerheten tillsammans med andra i det breda sammanhanget, säger han.

– Det innebär att vi har tagit på oss ansvaret att ge stöd när någon behöver det och kallar på oss och att vi också är beredda att ta emot stöd den dag vi behöver.

Med amerikanska luftvärnsavfyrningsramper bakom ryggen, betonar ÖB Micael Bydèn vikten av att Sverige nu övar försvar tillsammans med andra länder.

– Vi lär oss väldigt mycket. Vi får en hel rad bekräftelser och lär oss vad vi behöver utveckla, säger han.

Thomas Robert, major i franska flygvapnet, menar att det är viktigt för Frankrike att bygga upp ett tätare samarbete med Sverige och de andra deltagande länderna.

– I dag kan ingen bedriva krig ensam, säger han.

Att USA, Frankrike och flera andra Natoländer är inbjudna att delta i Aurora 17 kritiseras av fredsrörelsen, som menar att det riskerar att leda till ökade militära spänningar i Östersjöområdet. Men ÖB Micael Bydén menar tvärtom att övningen leder till ökad stabilitet och säkerhet.

– Det är en signal till omvärlden att vi är beredda att ta ansvaret att skapa stabilitet och säkerhet i vårt område och det gör vi. Det är utifrån det perspektivet man ska se den här övningen och vad vi gör.