"Grottbjörnens folk" blir teater

2:38 min

1980-talets litterära feministhjältinna, cromagnonflickan Ayla, får nytt liv på Turteatern i Stockholm.

Tre medlemmar ur scenkonstkollektivet ÖFA står bakom uppsättningen av "Grottbjörnens folk". Kulturnytt besökte en repetition. 

"Vinnie kastade med huvudet, gnäggade mjukt och vände sig sedan mot hingsten. Han gick runt henne med huvud sänkt och nöp henne lätt i hasorna för att hon skulle gå mot de övriga djuren, som om hon vore en motspänstig eller uppkäftig flicka som inte ville lyda."

I neandertalarnas grotta finns allt från skinnpälsar och sylvassa stenslungor till mammutblod och skyddsandar. Och såklart sex. Jean M Auels bästsäljande romanserie "Grottbjörnens folk" från 1980, som teaterpjäsen utgår från, har kallats för det mesta. Tantsnusk, pornografi och skämslitteratur.

– Det kan faktiskt vara superbra att läsa tantsnusk för att få fantisera. Det är någon slags facilitator för fantasier. Man behöver inte alltid värdera utifrån någon slags finkulturell mall, vad som är bra litteratur, säger skådespelaren Nadja Hjorton.

Romanens huvudperson och hjälte, cromagnonflickan Ayla har för många läsare blivit en litterär feministikon. Hon behärskar jaktvapen bättre än alla män, tämjer ett grottlejon och kan allt om medicin, matematik. Dessutom uppfinner hon civilisationens första bh.

Vore härligt om folk blev lite sådär småkåta

Turteaterns uppsättning av romanserien är baserad på Jean M Auels böcker om Ayla. Uppsättningen kommer även att innehålla inslag av 80-talet och nutida händelser, berättar skådespelare Nadja Hjorton.

– Har man inte läst den så kanske man kommer kunna känna igen annat. Alltså då kanske man kan läsa in något i karaktärerna, som handlar om skamlöshet, att vilja följa sitt begär och att ta plats. Det finns liksom andra element som vi jobbar med, säger hon.

Teaterkollektivet beskriver föreställningen som lustfylld, folklig och sexpositiv. Och det är just känslan av styrka och lust som de vill att publiken ska bära med sig ut ur scenrummet efter föreställningens slut.

– Jag skulle också tycka att det vore härligt om folk blev lite sådär småkåta, inte på oss utan på sig själva och känner såhär "nu skulle jag kunna dela njutning med mig själv eller med en vän", säger Nadja Hjorton.

"Grottbjörnens folk" har premiär den 15 september och spelas på Turteatern i Stockholm till och med 21 oktober.