Polisen varnar för prostitution genom sugardating-sajter

1:00 min

Polisen går nu ut och varnar för att så kallade sugardating-sajter lurar in unga pojkar och flickor i prostitution. Sajternas marknadsföring har uppmärksammats den senaste tiden, bland annat i Göteborg, där studenter har lockats med möjligheten att slippa studielån.

– De här sidorna vill marknadsföra detta som en vanlig typ av dejting, men vad det handlar om är att män eller kvinnor betalar i form av pengar, presenter eller gåvor för unga killar eller tjejers sällskap, säger Simon Häggström, kriminalinspektör vid människohandelsgruppen på polisens nationella operativa avdelning, Noa.

– Det är så det marknadsförs, man försöker alltså paketera in prostitution i ett fint presentpapper och försköna vad det här egentligen handlar om, säger han.

Det är redan i dag svårt för polisen att stänga ner sidor som öppet utannonserar prostitution, trots att köp av sexuella tjänster är olagligt. Sidorna som marknadsför vad de kallar för sugardating skriver också att prostitution är olagligt.

Simon Häggström menar att det inte råder några tvivel om att ordet sällskap är en omskrivning för sexuellt umgänge.

Ofta är de som nappar unga personer som redan befinner sig i en utsatt situation.

– Det här är människor som inte mår bra. Det är psykisk ohälsa och det är i väldigt många fall en historik av sexuella övergrepp. Bara för ett par veckor sedan var jag i en stad och pratade med fyra unga tjejer som ägnar sig åt detta och samtliga hade en historik av sexuella övergrepp.

På torsdagseftermiddagen skickade förbundet S-kvinnor ut ett pressmeddelande om att man polisanmäler sajten bakom den uppmärksammade reklamkampanjen i Göteborg.

Förbundets ordförande Carina Ohlsson säger i pressmeddelandet att hon anser att det rör sig om "koppleri eller anstiftan till brott mot sexköpslagen".