Ny bok om sex och rättigheter

10 min

Boken "Jag och Du" ska ge grundläggande kunskap om mens, anatomi, preventivmedel  och graviditet och riktar sig till nyanlända. Boken finns också på arabiska. Hör reportage av Susanna Einerstam och samtal med bokens författare Inti Chavez Perez.

Unga som vuxit upp i andra länder behöver ibland mer information om synen på sex och samlevnad i Sverige.  

– Det finns många saker i boken som jag inte kände till som jag är intresserad att läsa mer om, berättar Paulin från Eritrea.

-- Ibland vågar man inte fråga föräldrar eller lärare men om det finns en sådan bok kan man lära sig ändå, säger Paulin.

Boken ”Du och Jag” om sex och samlevnad ges ut av MTM, myndigheten för tillgängliga medier, på deras förlag lättläst. Idén kom från bokens författare Inti Chavez Perez och  Sara Teleman har gjort illustrationerna.

Boken är skriven på lätt svenska med många tecknade raka beskrivande bilder som tar upp exempelvis hur könsorganen ser ut och fungerar, varför kvinnor får mens, om säker sex, vilka rättigheter man har när man träffar en partner.

Kbra kom ensam från Eritrea för tre år sedan. Hon menar att det är många som inte vet så mycket om sex och samlevnad. Om man läser boken förstår man mer.

– Jag pratar inte eller frågar inte om sex och samlevnad hemma. Jag pratar med mina kompisar men jag frågar inte mina föräldrar, berättar Kbra.

Krbra från Eritrea och Paulin från Kenya vet att de har rätt att säga nej och att de själva bestämmer vad de vill göra eller inte göra med sin kropp.

Abdul och Azzan från Afhanistan och Kurdistan tycker att det är bra att det finns ett kapitel i boken om regler och lagar

– Det finns några idioter, killar, de springer bakom tjejer hela tiden, de tafsar på tjejerna, det är inte bra, säger Azzan.

Abdul tror att det är viktigt att börja tidigt att berätta om regler i Sverige, kan man inte svenska får man hämta en tolk som berättar hur samhället fungerar, menar Abdul.

Det är på ungdomsmottagningar och via kompisar som de flesta verkar få sin information om sex, könssjukdomar och preventivmedel.

– En läkare har berättat för mig att kondom är bra, ingen i skolan har berättat om hur man skyddar sig, säger Azzan.

Han kommer från ett islamskt land där man inte får ha sex innan man gifter sig. Han har lärt sig från kompisar, från svenska tjejer och killarna i skolan.

– De har lärt mig allt. Jag skulle haft nytta av en bok, då hade jag fått veta det jag behövde, säger Azzan.

 De tycker att det är viktigt att det finns ett kapitel om könsidentitet, att killar kan vara med killar, tjejer med tjejer.

– Jag visste inte att det var så i Sverige. När jag kom hit bodde jag i ett boende, jag pratade med en tjej som var personal hon berättade att hon hade en tjej. Jag tänkte ”tjej med tjej”. Nu vet jag vad det innebär, berättar Abdul.

Föräldrarna skulle inte acceptera en sådan bok menar killarna. De tror att de skulle bli förfärade både av bilder och text och att de skulle hävda att de vet bäst då det är vuxna.

– Om någon skulle föreslå boken skulle de skratta, säga att man var dum i huvudet. De fastnar i sina traditioner hemifrån och kraven från sin religion, menar Abdul.

De är bekymrade för att föräldrar stänger in sina barn i traditioner från hemlandet.

– Låt de unga vara fria! menar Azzan.

Kbra tycker att boken är viktig eftersom den ger både killar och tjejer perspektiv, den kan inge mod så att man fattar rätt beslut, beslut som är bra för en själv, avslutar Kbra.