Östergötland

Kvantdatorer utmanar säkerheten på internet

1:48 min

Kvantdatorer hotar att ödelägga dagens internetsäkerhet, skriver forskare i tidskriften Nature.

Amerikanska forskare beskriver nu hur kryptografer kämpar mot tiden för att skydda oss innan fullfjädrade kvantdatorer gör sitt intåg. Sedan kan säkerheten för allt från internetbanker till bilar och medicinska implantat vara i fara.

– Mycket av den säkerhet vi har på nätet idag skulle försvinna om kvantdatorer skulle komma på bred front, säger Jan-Åke Larsson som är professor vid Linköpings universitet och forskar på kryptering och kvantmekanik.

Men när kvantdatorer kommer på bred front, eller vad de överhuvudtaget kommer att kunna göra, vet man inte.

Kanske kommer de bara användas för väldigt specifika ändamål. Eller så revolutionerar de hela datorbranschen.

Men de stora IT-företagen, amerikanska regeringen och EU lägger nu massor med pengar på forskning kring kvantdatorer, och redan i år talas det om att en dator ska komma.

Vad är det mest allvarliga som skulle kunna hända för privatpersoner?

– Det är nog banken som är värst, din kommunikation med banken i dag är ju säkrad med RSA eller släkting till det systemet. Om den skulle bli knäckt, ja då är ens besparingar illa ute.

Vad är då kvantdatorer? Den korta förklaringen är att det är datorer som använder sig av kvantfysikens märkliga lagar. Och kvantfysiken följer inte de fysiska lagar vi är vana vid.

Våra datorer idag använder sig till exempel av bitar, som antingen är en etta eller en nolla. Kvantdatorn använder sig av kvantbitar som kan vara både 0 och 1 eller båda två samtidigt. Detta skulle kunna göra kvantdatorerna oerhört mycket kraftfullare, och bli ett hot mot dagens internetsäkerhet.

Hur orolig bör man vara för detta?

– Inte särskilt, det dröjer några år fortfarande innan man får tillräckligt stora kvantdatorer. Men det är klart att det är bra att det finns människor som tänker längre. Som försöker standardisera ett system som vi kan använda senare, säger Jan-Åke Larsson.