Explosion i Londons tunnelbana

2:14 min

Storbritannien höjer nu terrorhotsnivån från allvarlig till den högsta nivån kritisk efter explosionen på ett tunnelbanetåg i morse, det säger premiärminister Theresa May.

Scotland Yard utreder explosionen som ett misstänkt terrorattentat. Flera människor fick brännskador och det utbröt panik på tunnelbanestationen i västra London. Polisen har med hjälp av övervakningskameror identifierat en misstänkt person inblandad i explosionen, skriver Sky News.

Det var strax före tjugo över åtta på morgonen brittisk tid som en hink i en påse exploderade i bakre änden av ett tåg som just kommit fram till tunnelbanestationen Parsons Green i västra London.

Vittnen på plats beskriver det som att ett eldklot for genom vagnen och flera personer fick brännskador. I paniken som utbröt efteråt ska ytterligare personer ha farit illa när alla ville ut samtidigt.

Londonpolisen säger att 22 personer skadades.

18 personer vårdas på sjukhus, men inga hade allvarliga eller livshotande skador, säger brittisk ambulanssjukvård.

Scotland Yard skriver i ett uttalande att de behandlar händelsen som en terrorincident men att orsaken till branden fortfarande är oklar.

Premiärminister Theresa May gjorde bara ett kort skriftligt uttalande efter händelse och hon kommer hålla ett extrainkallat säkerhetsmöte först i eftermiddag.

Det var en hemmagjord sprängladdning som detonerade på tunnelbanetåget i London, uppger Mark Rowley, högsta chef för Storbritanniens antiterrorpolis.

Det verkar också som att sprängladdningen inte har sprängts helt och hållet, så som ursprungligen planerat.

Hundratals poliser är inblandade i utredningen, och polisen får också stöd av underrättelsetjänsten MI5, enligt Rowley. Det rapporterar Reuters.

Hittills finns det – i alla fall i medier – inga uppgifter om vem eller vilka som kan ha placerat sprängladdningen i tunnelbanan. I Londons tunnelbana finns det ett stort nät av övervakningskameror så ett stort del av arbetet går nu ut på att utvärdera bilder.