Fridolina Rolfös nya roll i damlandslaget i fotboll: Yttermittfältare

1:47 min

I landslaget har hon tidigare mestadels varit anfallare.
I Bayern München spelar hon innermittfältare.
Men nu har hon fått en ny plats i landslaget: Yttermittfältare:
– En rolig position, säger hon.

Det är en hel del som är nytt i damlandslaget i fotboll just nu. Förutom att det är en ny förbundskaptensduo, flera nya ledare och en hel del nya spelare i truppen.

För en del av spelarna väntar även lite extra mycket förändringar. Till exempel för Fridolina Rolfö.

Under Pia Sundhages ledning spelade hon mestadels anfallare i landslaget. I Bayern München har hon dock mestadels fått spela som central mittfältare under säsongsinledningen.

Vilken plats får hon då i Peter Gerhardssons landslag? Ingen av de ovanstående, av de första träningarna att döma. När laget för första gången under den nye förbundskaptenens ledning spelade tvåmål så var Rolfö nämligen högermittfältare, medan Stina Blackstenius och Marija Banusic hade anfallsplatserna i den offensiva startuppställningen.

Men det är inget som Rolfö har något emot:

– Jag kan spela på ganska många positioner, och trivs väl egentligen bäst som en offensiv spelare på mittfältet. I Bayern har jag en mer central position medan det är mer till höger här, säger hon till Radiosporten, och fortsätter:

– Men oftast så drar jag mig lite till höger i min centrala position, så dem är ändå ganska lik då den inte är den jättebreda, utan jag kan både jobba mig in i banan och ut, så det är en rolig position.

När du har pratat med Gerhardsson om din position, vad har han sagt?
– Vi har pratat mycket som lag. Men sen har man pratat om var man placerats, och det har varit som offensiv på mittfältet. Nu har jag legat lite till höger och får testa den rollen, vilket jag tycker är jätteroligt.

Av den första tvåmålsträningen att döma blir det yttertligare två förändringar på mittfältet, mot hur det oftast såg ut under Sundhage: Dels Tove Almqvist bredvid Caroline Seger på innermittfältet, och så Lina Hurtig som vänstermittfältare.

Startuppställningen på första tvåmålsträningen

Målvakt: Hedvig Lindahl.
Försvarare: Jessica Samuelsson, Nilla Fischer, Linda Sembrant, Jonna Andersson.
Mittfält: Fridolina Rolfö, Tove Almqvist, Caroline Seger, Lina Hurtig.
Anfallare: Marija Banusic, Stina Blackstenius.