Ekot erfar: Därför stoppade Annie Lööf fällningen av Hultqvist

2:12 min

Så sent som i går eftermiddag i samtal mellan de borgerliga partiledarna så var Liberalerna beredda att fälla försvarsminister Peter Hultqvist för att hålla ihop alliansen, erfar Ekot.

Men Centerpartiets hårda motstånd omöjliggjorde en enad front och då valde även liberalerna att avstå från att lägga ett misstroendevotum.

Frågan om de borgerliga ska väcka misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist har vållat intensiva diskussioner inom alliansen.

I går mellan 13.00 och 14.24 hölls det avgörande mötet mellan partiledarna.

Liberalernas ordförande Jan Björklund hade fått fria händer av sin riksdagsgrupp att försöka hitta en lösning som höll samman Alliansen. Därför drev han tillsammans med Moderaternas Anna Kinberg Batra och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor på för att alliansen samlat skulle fälla Peter Hultqvist i en misstroendeomröstning.

Men enligt Ekots källor sade centerpartiets Annie Lööf nej. Så här motiverade hon i går ställningstagandet.

– Det är viktigt att det finns sakliga skäl när man använder ett misstroendevotum. Det fanns i juli med den information vi hade då. Sedan dess har ny information framkommit som innebar att statsministerns kansli och närmaste medarbetare kände till det här innan försvarsministern, och då faller ju vår sakliga grund, sade hon.

Men i de interna samtalen där alltså bara partiledarna var med förstod inte de andra Annie Lööfs argumentation - "det gick inte ihop" som bilden beskrivs för Ekot. Till slut började de trycka på för att få ett begripligare besked.

Då blev bilden att Annie Lööfs var rädd för att en fällning av Hultqvist nu skulle kunna påverka konstitutionsutskottets granskning av hur hon agerade som näringsminister i samband outsourcingen av transportstyrelsens it-verksamhet.

Det tolkades som att hon var rädd för en hårdare granskning av sig själv med bara några månader före valet.

Men Annie Lööf ska också ha tagit upp att en fällning av Hultqvist skulle öka risken för att hon själv som minister i en borgerlig regering efter nästa val skulle röstas bort på grund av något som eventuellt hänt bland hennes myndigheter när hon ledde näringsdepartementet förra mandatperioden.

Efter Annie Lööfs besked som innebar att alliansen hur som helst skulle splittras, så valde även Liberalerna att avstå från ett misstroendevotum. Därmed kan Peter Hultqvist sitta kvar även efter riksdagens omröstning nästa vecka.

Annie Lööfs pressekreterare Hannes Hervieu säger att de sakliga skälen var avgörande för Centerpartiets beslut. Vi försöker hela tiden föra diskussionen i sak och tror att det är bra om alla andra också gör det, fortsätter Hannes Hervieu.

Annie Lööf själv kommer att kommentera Ekots uppgifter i kväll.