Nyval på Island efter regeringskris

1:27 min

Efter att ett av tre partier i Islands regering i natt valde att lämna koalitionen går landet mot nyval.

– Vi måste återfå en stark regering för Island, med starka rötter, som inte är ett strå i vinden, sa statsminister Bjarni Benediktsson på en presskonferens. 

Regeringskrisen utlöstes av när ett av Islands tre regeringspartier beslutade att lämna koalitionen. Bakgrunden är en pedofilhistoria.

Statsminister Bjarni Benediktsson anses ha försökt mörka sin pappas nära koppling till en man som avtjänat ett långt fängelsestraff för många års sexövergrepp mot sin styvdotter.

Pappan har undertecknat ett rekommendationsbrev om att mannen, rent juridiskt, ska "återfå sin heder" genom en rensning av hans belastningsregister.

Statsministern har vetat om pappans agerande sedan i juli, men inte berättat det.

Det här är skälet till att regeringspartiet Ljus framtid i natt valde att lämna trepartikoalitionen, som kom till för bara åtta månader sedan, efter långa förhandlingar. Ljus Framtid motiverar sitt avhopp med en "allvarlig förtroendeklyfta inom regeringen".

Regeringen saknar nu majoritet i parlamentet Alltinget. Piratpartiet är ett av de partier som kräver nyval på Island, och statsvetarprofessor Ólafur Harðarson säger till nyhetsbyrån AFP att statsministern sannolikt kommer avgå idag.

Statsminister Benediktsson har i dag haft möte i flera timmar med sitt Självständighetsparti.

I stället för nyval kunde han ha valt att regera i minoritet eller att försöka få in ett nytt parti i koalitionen.

Så sent som våren 2016 tvingades Islands dåvarande statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson avgå efter att de så kallade Panamapapperen avslöjade att hans familj hade gömt undan pengar i skatteparadis.

Benediktsson sa på presskonferensen att han vill att valet hålls i november. Om inte presidenten motsätter sig statsministerns planer kommer Island gå till val i Alltinget för andra hösten i rad.