Svensk design och tillverkning ökar när lokala producenter samarbetar

2:19 min

Svenskdesignade möbler och inredningsdetaljer kommer att tillverkas lokalt i allt högre grad. Det hävdar industridesignern Jenny Nordberg som står bakom utställningen Den Nya Kartan, där lokala designers och tillverkare samarbetat för att ta fram nya produkter.

Utställningen Den Nya Kartan på RIAN Designmuseum i Falkenberg vill debattera hur lokal produktion kan vara en del av en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.

Projektet är initierat av industridesigner och curator Jenny Nordberg.

Hon menar att den globala produktionskartan redan nu börjar ritas om och det finns återigen mycket produktion i Sverige.

Sverige går till och med under smeknamnet Europas Kina!

Framtidens produkter kommer i högre grad att tillverkas lokalt, passera färre mellanhänder och vara mer småskalig, precis som maten vi äter, menar Jenny Nordberg.

14 team av tillverkare och formgivare i Halland fick uppdraget att gemensamt ta fram en eller flera nya produkter till utställningen på RIAN Designmuseum.
Sammantaget har projektet Den nya kartan hittills initierat totalt 53 kreativa samarbeten i södra Sverige.

Designern och inredaren Marcus Sjögerén och möbelsnickaren och formgivaren Anders Ölund har i sitt samarbete skapat ett gediget och tungt skåp i alm, tänkt att förvara en släkts minnen. De har filosoferat om vad som är viktigt i livet, och på vilket sätt man ska köpa produkter.

Jag tycker att det finns ett helt ohållbart sätt att konsumera, så då vill vi skapa någonting som man kan ha i flera hundra år.

Utställningen Den nya kartan har uppmärksammats och vidareutvecklats genom finansiellt stöd från Region Halland. Den kommer också att visas på Stockholm Furniture Fair 2018.