Ukraina och Ryssland nära ett närmande

1:47 min

Ett närmande mellan Ryssland och Ukraina verkar vara på gång när det gäller hur kriget i Donbass, i östra Ukraina, ska stoppas.

Tidigare var Moskva helt emot en fredsstyrka från FN och Kiev tveksamma. Men enligt president Petro Porosjenko kan frågan komma upp i FN redan till veckan.

– Jag ser blå hjälmarna som en garanti och det är inte Putins projekt att de bara ska vara längs med kontaktlinjen utan över hela området. Det skulle stoppa flödet av ryska militärer och vapen på kort tid, förklarade Ukrainas president, Petro Porosjenko, vid YES-konferensen i Kiev.

YES brukar kallas Ukrainas Davos och samlar förutom Ukrainas makthavare och elit också internationella ledare inom politik och ekonomi. De flesta politikerna är före detta premiärministrar och utrikesministrar.

En av de närvarande, svenska före detta utrikesministern Carl Bildt, frågade president Porosjenko om positionerna i de två länderna nu börjar närma sig. Detta utifrån att den ryske presidenten Vladimir Putin också tagit upp behovet av en FN styrka. Senast i samtal med Tysklands Angela Merkel.

– Jag vet inte, kanske är jag den sämste uttolkaren av herr Putin. Från början vägrade han diskutera det, men vi ser en förändring. Dialog är viktigt och vi kommer närmare varandra och vi har direkta samtal i Normandieformatet, svarade Porosjenko.

– Några andra mekanismer existerar inte, men jag hoppas det blir en diskussion om en fredsstyrka i FN nästa vecka, svarade Petro Porosjenko under YES-konferensen.

I dag bevakas de vapenvilor som beslutats under Minskavtalet av några hundra från OSSE, organisationen för samarbete och säkerhet i Europa. Deras mandat är enbart att observera. Kritiker hävdar att en FN fredsstyrka inte skulle få ett bredare mandat och därmed skulle inte situationen på marken förändrats nämnvärt.

Ukrainas president sa att varje nytt försök som kan stoppa dödandet i kriget är värt att pröva.