Svenskt ägande av danska fiskekvoter upprör

1:42 min

I Danmark är frågan om vem som äger landets fiskekvoter infekterad. Debatten har fått extra bränsle efter att Danmarks Radio rapporterat att 23 procent av den danska industrifiskekvoten ägs av fyra svenskar.

Fisket av till av till exempel sill och makrill görs ifrån danska fartyg, som ägs av danska bolag som betalar företagsskatt i Danmark men att ägarna av bolagen, i det här fallet svenskar, är bosatta utomlands ifrågasätts.

För enligt reglerna får fiskekvoter bara ägas av personer som är danskar eller har en särskild anknytning till Danmark.

Nu vill den borgerliga regeringens stödparti, Dansk Folkeparti att reglerna ses över. Det vill också det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna säger Simon Kollerup Socialdemokraternas talesperson i fiskerifrågor till Danmarks Radio.

– Vi vill att fiskeriministern kontrollerar om svenskarna lever upp till kraven om anknytning till Danmark, säger Simon Kollerup.

Den danska debatten om handeln med fiskekvoter har flammat upp under sommaren, inte minst sedan danska riksrevisionen för en tid sedan kom med svidande kritik mot hanteringen av systemet.

När det infördes 2002 var tanken att det skulle göra att kvoterna skulle fördelas på fler händer, men i stället har det blivit tvärt om och så kallade kvotkungar har lagt under sig större och större del av kakan.

Redan veckan innan riksrevisionens rapport blev offentlig, fråntogs dåvarande fiskeriminister Espen Lund sitt ansvarsområde.

Den nya fiskeriministern, Karin Elleman arbetar nu med en reform av hela systemet som förväntas presenteras i höst.