Merkel ser ut att sitta säkert på posten

2:09 min

Det är i dag precis en vecka kvar till förbundsdagsvalet i Tyskland. Efter tolv år som förbundskansler tyder allt på att Angela Merkel får förnyat förtroende för ytterligare fyra år. Däremot väntar stora förändringar i parlamentet.

För den nuvarande koalitionspartnern, Socialdemokraterna, har den eufori som den nye partiledaren Martin Schulz utlöste i början av året, förbytts i missmod.

Allt eftersom valet närmat sig har opinionssiffrorna stadigt sjunkit och med en vecka kvar tills spekulationer och sympatiundersökningar ersätts av ett faktiskt valresultat, reduceras förhoppningarna till att det åtminstone inte ska hamna under de 23 procent som SPD fick vid förra valet, vilket var det sämsta resultatet dittills.

Med 37 procents stöd för Kristdemokraterna i den senaste mätningen kan Angela Merkel visserligen se fram emot en säker valseger. Men risken är att många struntar i att rösta eftersom valet redan tycks avgjort. Ett lågt valdeltagande anses missgynna främst CDU.

I kampen om de osedvanligt många osäkra väljarna växlar nu alla, inklusive Merkel upp tempot valrörelsen - där också missnöjet med henne kommit till tydligt uttryck. Framför allt i östra Tyskland har förbundskanslern mötts av öronbedövande och aggressiva protester.

Ett tydligare missnöje med Merkel väntas efter valet också att höras i parlamentet i Berlin. Med det främlings- och islamfientliga partiet Alternativ för Tyskland kommer för första gången sedan andra världskriget ett parti med högerextrema strömningar att ta plats i den tyska förbundsdagen. Opinionsmätningar visar på upp till 12 procents stöd för AfD.

I det senaste exemplet på partiets uttalade taktik att komma med provokativa uttalanden som generar stor uppmärksamhet för att sedan backa och hävda att man blivit missförstådd, talade en av partiets toppkandidater, Alexander Gauland om att man måste kunna vara stolt över de tyska soldaterna under andra världskriget.

Samma förbundskansler men ett dramatiskt förändrat parlament väntar alltså efter valet om en vecka.

Frågan är vem Merkel kommer att kunna bilda regering med, om SPD är beredda att sätta sig i ännu en stor koalition eller om det blir nya konstellationer med liberalerna FDP och De Gröna.