Serbiens premiärminister gick i Belgrads prideparad

1:48 min

På söndagen hölls den årliga prideparaden i Serbiens huvudstad Belgrad och för första gången någonsin gick landets premiärminister med i tåget.

Ana Brnabic, som utsågs till regeringschef i våras, är själv öppet homosexuell och har nu väckt hopp om en mer tolerant inställning till sexuella minoriteter i det annars mycket konservativa Serbien – där prideparader under flera års tid inte tilläts alls.

"Ana är här" stod det på flera banderoller i centrala Belgrad. Om prideparaderna i Serbiens huvudstad tidigare år dominerats av rapporter om våldsamheter och hat och hot mot deltagarna var huvudnyheten i år just detta – att landets premiärminister Ana Brnabic gick med i tåget.

– Mitt budskap här i dag är att regeringen respekterar alla medborgare. Vi vill sända en signal om att mångfald gör vårt samhälle starkare, sa Brnabic till journalisterna.

För sju år sedan skadades över hundra personer, de flesta poliser, när prideparaden attackerades av högerextremister. Under fyra års tid, senast 2013, tilläts inga prideparader i Serbien av säkerhetsskäl.

Diskrimineringslagstiftningen har stärkts i Serbien de senaste åren men samtidigt är intoleransen mot sexuella minoriteter utbredd i landet. En undersökning gjord 2015 visade till exempel att 38 procent av de tillfrågade serberna såg homosexualitet som en sjukdom.

Därför väckte valet av Ana Brnabic till landets premiärminister hopp om ökad tolerans. Fast hon har redan kritiserats för att förminska problematiken med diskriminering i Serbien. Bland annat har hon sagt att om människor bara får jobb och ekonomisk trygghet så kommer landet bli ett mer tolerant samhälle.

Andra har kallat utnämningen av henne för ett slags pr-trick där landets tidigare premiärminister, nu president Aleksandar Vucic, vill visa omvärlden att han menar allvar med sin strävan mot ett EU-medlemskap. Samtidigt som han på hemmaplan allt oftare kritiseras för auktoritära tendenser.

Själv valde Vucic bort dagens prideparad i Belgrad med motiveringen att han hade bättre saker för sig.