Socialdemokraterna störst i kyrkovalet

När 99 procent av rösterna är räknade är Socialdemokraterna störst i kyrkovalet. Valdeltagandet är det högsta sedan 50-talet och ligger nu på 18,2 procent.

Socialdemokraterna har just nu 30,5 procent av rösterna. Därefter följer Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan med 17,2 procent. Centerpartiet har för tillfället 14 procent av rösterna och Sverigedemokraterna har 9,2 procent av rösterna.

Sverigedemokraterna har ökat mest procentuellt jämfört med förra valet, med 3,2 procentenheter. Centerpartiet och Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan har ökat med omkring 2 procentenheter vardera.

Borgerligt alternativ har minskat mest procentuellt jämfört med förra valet. De har gått ned med 3,9 procentenheter och har för tillfället 8,7 procent av rösterna.

I kyrkovalet som hålls vart fjärde år, röstar medlemmarna i Svenska kyrkan i församlingen (kyrkofullmäktige), stiftet (stiftsfullmäktige) och det högsta organet kyrkomötet.

Totalt 5,2 miljoner personer, över 16 år, har rösträtt i valet. När 99 procent av rösterna är räknade är valdeltagandet det högsta sedan 1950-talet. Nu ligger valdeltagandet på 18,2 procent, 1950 var samma siffra 18,8 procent. I förra valet, 2013, röstade 700 000 personer, knappt 13 procent.

I år hoppas Svenska kyrkan på ökat valdeltagande. Enligt Svenska kyrkan har det varit långa köer till flera lokaler, och de säger att på flera håll har intresset aldrig varit så stort som i år.

Flera av de som P4 Sörmland talat med upplever större fokus än tidigare valår:

– Valet har stor betydelse i år, det är ju mellan sossarna och Sverigedemokraterna, säger Roland Larsson.

Det finns uppgifter från flera håll att allt fler unga väljer att rösta.

– De trodde man inte var så intresserade av kyrkoval, men det har varit många unga också, säger Gunilla Svensson, ordförande i valdistrikt 1 i Vaggeryd till P4 Jönköping.

Val- och röstningslokalerna stängde klockan åtta och nu har rösträkningen påbörjats, siffror som sedan läggs ut på Svenska kyrkans valsida. Kring klockan tio väntas de första siffrorna läggas ut och strax efter midnatt ska det finnas preliminära siffror på valresultatet.

I år kommer det preliminära valresultatet vara mer osäkert än tidigare. Det för att man kan rösta i röstningslokaler, alltså en annan församling än där man är folkbokförd. Röster som sedan skickas till hemmaförsamlingen för räkning kommande vecka.