Busschauffören driver podd om Vivalla

9:30 min

Abdullahi Abukar tröttnade på den negativa bilden av Vivalla och startade därför en podd.

Som busschaufför så har Abdullahi Abukar varit en flitig radiolyssnare. Han berättare att han länge haft en idé om att lyfta röster från området men att han inte riktigt vetat hur det bäst skulle gå till.

– Jag lyssnar på P1 varje dag och mycket på poddar. Jag gillar poddformatet och man når folk så mycket snabbare samt att det är så lättarbetat. Men jag var inte säker på om det var rätt forum.

Snart är vi inlåsta här.

Men sommaren 2015 så blev det av, han inledde ett samarbete med Hyresgästföreningen samt Öbo och efter fem testavsnitt så har det rullat på. Podden har över 140 program och har blivit en succé berättar han. 

– Jag tycker det är viktigt att lyfta positiva röster från det här området, det finns många bra saker som görs här och många mindre bra grejer också. Men vi har valt att lyfta det som många från media missar, säger han.

Blev det som du hade tänkt dig?

– Det gick nog över förväntan, första sommaren hade vi 3000 lyssnare och sommaren 2016 hade vi 16 000 lyssnare, så det känns helt fantastiskt när ungdomarna ser mig och skriker "Radio 14"!

I podden lyfts frågor som är viktiga i området och olika profiler som Vivallasonen Boris René och Vivallapolisen Fredrik Malm.

– De viktiga frågorna här i Vivalla är, precis som i resten av landet, utbildning, trygghet, utanförskap och arbetslösheten, säger han och fortsätter:

– De frågorna som är viktiga i Adolfsberg är lika viktiga i Vivalla, skillnaden ligger väl i att man här kanske inte har ett tydligt forum där man kan dela med sig av sina åsikter, säger Abdullahi.

Vad är det bästa med Vivalla?

– Det bästa är familjegemenskapen som finns i området. Alla känner alla och jag har alltid känt mig trygg här.

– Men den här fina känslan har också en baksida. Vi har gym, affärer och det fortsätter att byggas på och snart är vi inlåsta här, det främjar inte integrationen och spär på bostadssegregationen ännu mer.