Skåne

Även yngre transpersoner ska få hjälp i Skåne

4:39 min

Barn- och ungdomspsykiatrin i Region Skåne planerar nu att avskaffa den nedre åldersgränsen för könsidentitetsutredningar. I dag tvingas skånska ungdomar under 16 år att åka till andra landsting för hjälp.

Jennis snart femtonåriga son får hjälp i Alingsås, och för honom har det haft stor betydelse att utredningen är igång.

– Jättestor. Han var så glad när vi åkte dit första dagen. Sedan när vi satt i väntrummet blev han plötsligt jätteledsen och sa att han tyckte att det var jobbigt att åka hit och att han ville göra allting i dag, och sedan gå hem och få sina hormoner. Tyvärr får han leva med att vi får åka hit några gånger, och jag tror att det har sjunkit in nu. Jag tycker ändå att för hans livskvalitet har det märkts en klar skillnad, säger Jenni.

Eftersom Jennis son är för ung för att få hjälp av Region Skåne utnyttjade de det fria vårdvalet och sökte till könsidentitetsmottagningen i Alingsås. Fem månader senare fick de sin första tid och är nu mitt uppe i den psykologiska utredningen. För sonen finns ett tydligt mål.

– Det är hormonerna, helt klart, stopphormonerna först. Det blir lite som att det är skatten vid slutet på regnbågen. Det ser man lite som förälder också, även om det kan låta knasigt att man vill tillåta sitt barn att ta hormoner, men i det här fallet är det det eller att han ska må så dåligt att han kanske inte vill vara kvar hos oss. För mig blir inte det någon jättesvår fråga, säger Jenni.

Stopphormonerna är ett sätt att pausa puberteten, och när Jennis son är 16 får han börja med det manliga könshormonet testosteron och även operera bort bröstvävnad.

Jenni är kritisk mot att personer under 16 år inte kan få hjälp i Skåne, och för henne och hennes son var det inget alternativ att vänta.

Jag som förälder vill att mitt barn ska få uppleva samma tonårsperiod som alla andra - att bli kär i någon, umgås med vänner, hålla på med idrott.

– Vardagliga saker som hör tonåren till. Det blir så mycket begränsningar och upptar deras tid så himla mycket, och där kommer depression, ångest, självskadebeteende. Att då stå i kö i ett och ett halvt år eller att inte ens kunna stå i kö, för att du är för ung, blir jättesvårt, säger Jenni.

Sophia Eberhard är verksamhetschef för bland annat barn- och ungdomspsykiatrins könsidentitetsteam i Region Skåne. Hon förklarar varför inte yngre tas emot för könsidentitetsutredning i Skåne.

– Anledningen har kanske varit att man tänkt att man behöver en specialkompetens, och att det är få patienter, men vi har haft anledning att ompröva frågan. Vi har pratat en hel del med barn och deras föräldrar som är yngre än 16, och som tycker att det är väldigt bökigt att behöva åka till Stockholm eller Alingsås, så vi kommer nu rigga för att ta emot alla barn som har frågor som rör könsidentitet, säger hon.

Väntetiden till könsidentitetsmottagningen i Lund för personer över 18 år ökat det senaste året till 17 månader. Även till barn- och ungdomspsykiatrins utredningsteam är det kö.

Just nu väntar ett tjugotal patienter i åldern 16 till 18 år, och den som väntat längst har stått i kö sedan november förra året.

Vi har inte alls varit nöjda under våren.

– Vi tänker att det här är en på andra sätt också hårt prövad grupp, som vi vill kunna erbjuda vård snabbare. Det har lett till att vi fått både extra resurser från politiken och faktiskt också omprioriterat i våra egna medel och då utökat tjänstgöringsgrad för medarbetarna i teamet, säger Sophia Eberhard.

Hon tror att utökningen av BUP:s team nu kommer att leda till kortare väntetider och att man även kommer klara ett ökat antal patienter, när åldersgränsen skrotas inom kort.

Att korta väntan är viktigt, tycker Jenni som åker till Alingsås med sin son. Att utredningen är igång har tydligt påverkat sonens mående.

– Jag tycker att han har varit väldigt glad på sista tiden. Sedan tänker jag att det kanske kommer och går under den här processen, men just nu ser det väldigt mycket bättre ut än vad det gjorde för ett år sedan, säger hon.