Nu går det att studera till "youtuber"

2:25 min

Sverige får sin första eftergymnasiala Youtube-utbildning. Det är Kalix folkhögskola som i oktober startar kursen "Youtuber."

Utbildningen riktar sig till de som vill lära sig göra snygga videoklipp och marknadsför sig för att nå ut till tittare på internet.

– Jag tror verkligen att det här är framtiden och då kommer det finnas ett behov av att det finns de som kan det här, säger Pia Nyberg, lärare i webbföretagande och marknadsföring vid Kalix folkhögskola och den som drivit på för utbildningen ska bli verklighet.

Allt fler unga tittar hellre på videoklipp på internet, via Youtube, än traditionell tv. Och helt klart så går det att göra karriär som "Youtuber".

Exemplen är många på personer som jobbar heltid med att lägga upp klipp med sig själva på internet och tjäna pengar genom sponsorer och annonsörer.

Therese Lindgren är till exempel en av Sveriges största Youtuber. Över en halv miljon personer prenumererar på hennes youtube-kanal, för att se henne visa upp sin vardag och testa olika skönhetsprodukter. Många av Therese Lindgrens klipp har över en miljoner visningar.

Den här utvecklingen är något som medieutbildningarna bör anpassa sig till, menar Pia Nyberg. Hon tycker sig se ett behov av fler utbildningar som fokuserar på sociala medier och rörlig bild.

– Det här är ju väldigt nytt fortfarande. Även om youtubers som grupp har exploderat de senaste åren så är det fortfarande väldigt nytt. Och de som finns idag har ju sällan gått en utbildning. Jag har ju sett en hel del bedrövliga klipp som man känner att: "hur har det här ens fått två tittare?" för att de helt enkelt inte kan tekniken. Jag tror att man når ut till publiken mer om man vet lite enkla knep, hur du ska göra ett bra videoklipp.

Utbildningen har plats för femton studenter och är en termin på distans. Pia Nyberg tror att youtube-kunskaper kan komma att bli en allt mer viktigt merit på arbetsmarknaden i framtiden.

– Det är ju inte bara att man kan bli en känd och rik Youtuber som är tanken då. Utan också att man även kan arbeta inom olika företag, på en marknadsavdelning till exempel.