Rysk domstol nekar Wallenbergs släktingar information från FSB

1:26 min

En rysk domstol avslog i dag ett försök från Raoul Wallenbergs släktingar att tvinga den ryska säkerhetstjänsten FSB att lämna ut mer information om svenskens öde.

Wallenbergs släktingar vill att FSB ska lämna ut alla dokument som kan klarlägga vad som egentligen hände med den svenske diplomaten, efter att han greps av sovjetiska styrkor.

Darja Suchich är en av de ryska jurister som företräder familjen och drev ärendet i rätten i dag.

– Det är klart att det här är ett negativt beslut för oss, säger juristen Darja Suchich på väg från den ryska Mesjtjanskijdomstolen i Moskva där en domare i kväll avslog begäran att få ut arkiverade journaler från Raoul Wallenbergs tid i ryska säkerhetsfängelser 1945-47.

– Men vi kommer förmodligen absolut att överklaga och om vi uttömmer möjligheterna i ryska domstolar kan vi gå vidare till internationella instanser såsom Europadomstolen för mänskliga rättigheter, fortsätter Suchich. 

Juristgruppen har hjälpt Wallenbergs släktingar med det här fallet sedan 2015. Närmast väntar de nu på att det muntliga avslaget ska motiveras skriftligt så att de kan överklaga.

– Under långa samtal hävdade FSB:s två representanter i rätten i dag att det är av hänsyn till medfångars privatliv som de inte kan lämna ut journaler som ska handla om bland annat Wallenbergs förhör, förflyttningar och tillhörigheter, säger Suchich.

FSB ska också ha anfört att de efterfrågade dokumenten redan gåtts igenom av svenska representanter i den svensk-ryska arbetsgrupp som utredde diplomatens öde på 1990-talet.

Det har nu gått över 70 år sedan Raoul Wallenberg greps och försvann i Budapest, efter att ha räddat tiotusentals judar undan Förintelsen i andra världskrigets slutskede.

Han antas ha dött i sovjetisk fångenskap, men hur det gick till och när det hände är fortfarande okänt.