Arenan har lockat få event och konserter

2:14 min

Arenahallen i Visby har två år efter invigningen ännu inte lyckats locka så många konserter och större evenemang utanför idrotten.

På arenahallens hemsida står att det här finns "möjlighet att arrangera event, konserter och möten inomhus året runt". Det var framförallt för att kunna locka hit ännu bredare evenemang som kultur- och fritidsförvaltningen sent i byggprocessen gjorde tilläggsbeställningar som gjorde arenan åtta miljoner kronor dyrare än beräknat.

Rören i taket förstärktes, ljud- och ljusanläggningen blev mer avancerad och det byggdes loger, berättar Maria Modig som var chef för kultur- och fritidsförvaltningen när arenahallen stod klar 2015.

– När man jobbar med sådana här grejer så får det vara lite längre ledtider. Men vi har haft en del större evenemang i arenan som vi inte skulle ha kunnat ha om vi inte hade haft de här delarna. Jag tror att vi framledes kommer att se ännu mer av det, säger Maria Modig.

– När det gäller ljud, ljus och restaurang så handlar det också om att ha en flexibel stor lokal där vi även kan ha större evenemang, säger hon.

Men så väldigt många större evenemang utanför idrotten har det ännu inte blivit i hallen - med några undantag, till exempel musikalen Snövit, en föreläsning med den folkbildande professorn Hans Rosling och ett event där publiken fick möta kända Youtubers.

Arenahallen byggdes som en satsning på elitidrotten, säger Maria Modig, och det var också idrotten som gärna ville få in en tillagningsrestaurang. Men regionen hann bara få in 30 000 kronor i hyra för restaurangen innan den gick i konkurs.

– Ja det beklagar vi verkligen att det gick så och det är en lärdom vi får dra. Vi håller på att göra ett omtag där och vi har inte gett upp den idén. Jag tror inte att det är en dålig satsning utan tvärtom har vi nu en möjlighet att vara väldigt flexibla i användningen, säger Maria Modig.

Förra året kostade arenahallen drygt tio miljoner kronor att driva. Största delen är hyra som betalas till teknikförvaltningen. Intäkterna, mestadels hyror från idrottsföreningar, landade på 785 000 kronor. Under de första två åren har arenan totalt dragit in en och halv miljon kronor i hyresintäkter.

Trots den stora skillnaden mellan vad hallen kostar och vad den drar in så är det ändå bättre än förväntat säger Maria Modig.

– Vi hade gjort en prognos på ungefär en halv miljon kronor per år. Vi ligger en miljon över det och det hade vi inte väntat oss så det är vi väldigt nöjda med. Det här är en del av vår infrastruktur, precis som vi har skolor och vårdcentraler. Det här är bland annat vad våra skattepengar ska gå till.

– Jag ser det som en väldigt bra investering. Vi fick väldigt mycket för pengarna om man jämför med om man åker runt i Sverige. Så jag är nöjd, säger Maria Modig.