Lång väntan på bostad hos KBAB

1:58 min

Det råder bostadsbrist i nästan hela Sverige, och i Karlstad tar det ofta flera år att få en lägenhet hos det kommunala bostadsbolaget KBAB. En av dem som har svårt att hitta ett boende är Kinan, som har stått i kö i nästan tre år.

Kinan kom som flykting från Syrien och har nu uppehållstillstånd och fast jobb som ekonom. Han bor idag i Forshaga, men vill flytta till Karlstad och ställde sig i kö så fort han kunde. Det skulle ta två år att få en bostad hos KBAB fick han höra, idag har han väntat i nästan tre år.

Enligt Kinan har han fått gå på över 15 lägenhetsvisningar, eftersom han varit en av de tio som har flest poäng i KBAB:s system.

– Systemet som KBAB använder gör att jag inte fått någon. Jag tycker faktiskt att man blir lurad när man ställer sig i kö hos KBAB, eftersom man tror att kötiden avgör. Men det har visat sig att andra faktorer verkar vara avgörande, säger Kinan.

KBAB:s vd Carin Skarman håller med om att det kan vara svårt att förstå systemet som fördelar poäng, bland annat handlar det om hur man preciserar sina önskemål. Men hon konstaterar också att det i Kinans fall har varit någon med mer poäng som har tackat ja till lägenheterna han varit intresserad av.

– Det finns aldrig ett rättvist system när man har en bostadsbrist av den kalibern vi har i Sverige, säger Carin Skarman.

Hon säger att 18 000 personer är registrerade som intressenter, och att cirka 650 lägenheter byter innehavare varje år. 150 av dem går till bostadssociala förturer.

– Så 500 lägenheter förmedlas varje år till det ordinarie marknadssystemet. Och är det 18 000 som väntar, då kan man inte garanteras en lägenhet på två-tre år tyvärr, säger Carin Skarman.