Netanyahu hyllar Trumps FN-tal

2:18 min

Debatten i FNs generalförsamling har fortsatt gårdagskvällen och natten. Bland annat talade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu om sitt förhållande till Donald Trump, men också om sin syn på Iran.

Benjamin Netanyahu började med att tacka Donald Trump, dels för att han under sin första utlandsresa som president besökte Israel, och dels för det Trump sade om avtalet angående Irans kärnenergiprogram.

– Jag har lyssnat på många tal här, sa Netanyahu, men inget har varit mer modigt och rättframt än Trumps. Och jag kunde inte hålla med mer, avtalet med Iran är en skam.

Budskapet från Frankrikes president Emmanuel Macron var det motsatta.

– Att fördöma avtalet skulle vara ett allvarligt misstag, sa Macron, och att inte respektera det skulle vara oansvarigt, det är ett bra avtal och nödvändigt för fred.

Macron, som precis som Donald Trump, höll sitt första tal i FNs generalförsamling, underströk också behovet av klimatavtalet som slöts i Paris 2015. Macron sa att avtalet kunde förbättras, men att villkoren inte kommer att omförhandlas.

– Vi går inte tillbaka, sa han.

Debatten fortsätter i dag. Bland annat ska Japans, Storbritanniens och Ukrainas ledare tala.

Därtill lär både Donald Trump och Benjamin Netanyahu få reaktioner på sina anföranden när Irans president Hassan Rouhani håller sitt tal i generalförsamlingen.