Förödelse, frustration och sorg efter kraftigt jordskalv i Mexiko

2:29 min

Antalet bekräftade dödsoffer i jordbävningen i Mexiko i går har stigit till 217, uppger chefen för det mexikanska civilförsvaret Luis Felipe Puente. Byggnader kollapsade såväl i Mexico City som i närliggande delstaterna Morelos och Puebla. 21 barn omkom efter att deras skola kollapsade i jordskalvet, rapporterar AFP.

Skalvet uppmättes till 7,1 på Richterskalan och hade sitt epicentrum 120 kilometer från huvudstaden.

– Fortsätt framåt, fortsätt framåt, ropar polisen i sin högtalare. Vägen är avspärrad och där innanför har ett laboratorium kollapsat. 

Isabella Pérez befann sig på första våningen när fönstren och trapporna började rasa, men lyckades ta sig ut innan hela byggnaden kom efter. Minst 11 av hennes kollegor sitter fortfarande fast där inne. Sex andra är döda.

– Många frivilliga har redan samlats för att hjälpa till, men här får de inte gå in utan gasmasker. Eftersom det finns läckor i laboratoriet är det för farligt.

Omar Rodrígez Graham är en av dem som kommit utrustad med hjälm, väst och spade för att kunna hjälpa till där det behövs. De gick förbi en verktygshandel på vägen och köpte det de trodde de kunde ha nytta av. Men de får gå vidare någon annanstans.

Det var klockan kvart över ett, lokal tid, som marken återigen började gunga i Mexiko. Den här gången låg epicentrum betydligt närmare huvudstaden jämfört med kvällen den 7 september då Mexiko upplevde sin starkaste jordbävning på 85 år. Igår var dessutom årsdagen av jordbävningen 1985, då tusentals människor förlorade livet.

– Vi behöver gasbindor och alkohol, ropar frivilliga som samlats vid en stor korsning på gatan Álvaro Obregón. En stor byggnad full av arbetande människor har rasat och ingen vet hur många som skadats eller sitter fast där inne.

Liliana Souley Alanez kom hit direkt när hon fick veta att byggnaden där hennes 35-åriga son arbetade hade rasat när han befann sig där inne.

– De säger ingenting och de låter mig inte passera, säger hon desperat. Det känns fruktansvärt, för jag tror inte det finns så stort hopp att han kommer ut levade.