Nazisterna i väst: Propaganda och stridsträning

1:16 min

Nazisterna i Fyrbodal tränar sig för strid och sprider propaganda. P4 Väst har kartlagt Nordiska motståndsrörelsens aktiviteter i området.

P4 Väst har granskat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och deras aktiviteter det senaste året. Fram träder en bild av stridsträning och propaganda i stor omfattning.

Omkring hundra aktiviteter har medlemmarna i NMR i P4 Västs område redovisat under året. Främst lägger de tid på att sprida propaganda: de delar ut flygblad, sätter upp affischer och klistermärken på flera orter.

Många hushåll i P4 Västs bevakningsområde har fått flygblad med nazistiskt propaganda i brevlådan.

– Nordiska motståndsrörelsen håller den här basaktivismen högt. Man har ett system där man belönas internt för hur aktiv man är, sedan handlar det om att synas på gatan men också att visa på nätet att man är aktiv, säger Jonathan Leman, journalist på tidningen Expo.

Främst har de spridit sin propaganda i kommunerna Uddevalla, Sotenäs och Tanum, medan Lysekil, Bengtsfors och Färgelanda inte haft besök alls av organisationen enligt deras egna rapporter.

Förutom propagandaspridning framgår det att träning och kampsport är en annan viktig del av att vara aktiv i NMR. Aktivisterna ska vara redo att använda våld, menar Jonathan Leman.

– Det är en militant organisation, och det handlar om våld mot politiska motståndare, mot polisen i vissa fall, och att man ska vara redo i de lägena. De tränar mycket för sådana scenarion de kan hamna i, säger Jonathan Leman på Expo.