Landstinget kan riva avtalet om Nya Karolinska

1:38 min

Den borgerliga landstingsledningen vill omförhandla och kanske helt riva upp det omdebatterade avtalet om Nya Karolinska sjukhuset. Den borgerliga landstingsledningen drar nu i bromsen ordentligt.

Beskedet kommer från finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M).

– Avtalet mellan landstinget och byggföretaget Skanska är dåligt och dyrt och nu måste vi hitta sätt att komma runt det, säger hon.

Det handlar alltså om avtalet mellan landstinget och Skanska om drift och underhåll av Nya Karolinska sjukhuset fram till 2040. Ett avtal som riskerar att bli orimligt dyrt, som det är skrivet i dag.

Enligt Svenska Dagbladet kan till och med små ändringar som montering av eluttag och flytt av vattenkranar och dörrar kosta flera hundratusen kronor.

– Att riva upp avtalet kan å andra sidan kosta stora pengar det också. Hur mycket ska nu utredas, men jag hoppas det inte ska behöva hamna i domstol i alla fall, säger Irene Svenonius.

Hon tillägger att ledningen vill undvika att mötas i långdragna rättsprocesser.

– Den bästa möjliga lösningen är ju inte höga skadeståndskrav.

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S), välkomnar en omförhandling av OPS-avtalet kring Nya Karolinska.

Det här är ett avtal som var illa tänkt från början och aldrig borde ha skrivits, menar hon.

– Nu måste arbetet skötas professionellt och jag är kritisk mot att landstingsmoderaterna har en så naiv syn på marknaden. Det visar sig  ständigt i dyra upphandlingar och privatiseringar, säger Erika Ullberg.