Finansministern pressades av oppositionen i budgetdebatten

3:53 min

I dag presenterade regeringen budgeten för nästa år. Det blir reformer för drygt 40 miljarder kronor. Där en av de största satsningarna är sänkt skatt för en majoritet av landets pensionärer.

– Och den orättvisa skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer som infördes av den förra regeringen, den är oanständig och den ska avskaffas.

Regeringens budget är den sista före nästa val, och det är en budget som läggs när svensk ekonomi går på högvarv. BNP-tillväxten väntas landa på 2,5 procent nästa år och regeringen räknar med fallande arbetslöshet.

Statsskulden är nu den lägsta sedan 1977, sade en nöjd finansminister under en presskonferens på förmiddagen.

I budgeten för 2018 föreslår regeringen, tillsammans med budgetpartnern Vänsterpartiet, reformer för 40 miljarder kronor.

Ett av Socialdemokraternas vallöften har varit att höja barnbidraget, och i dag kom beskedet att det blir en höjning med 200 kronor i månaden från mars nästa år.

Ida Bränngård och Klara Östman i Falun är två av alla som berörs.

– Ja, att satsa på familjen är alltid bra, eftersom jag själv har två barn är det ju aktuellt. Alltså vi har ju en budget som vi klarar, absolut, men det skulle möjliggöra fler aktiviteter, särskilt för vårt barn som är lite större.

– För oss gör det inte så stor skillnad, alltså det är väl bra att man höjer barnbidraget, men jag är inte så mycket för höjt bidrag, jag är mer för att man sänker skatter.

Även försvaret, polisen och skolan får mer pengar nästa år, liksom förlossningsvården.

Regeringen föreslår också skattehöjningar på totalt 3,4 miljarder för nästa år. Bland annat införs en ny flygskatt och skatten på sparande i investeringssparkonton höjs.

Vid lunchtid gick finansministern Magdalena Andersson den traditionsenliga budgetpromenaden mellan finansdepartementet och riksdagen med budgeten under armen.

I budgetdebatten i riksdagen nu på eftermiddagen pressades finansministern av oppositionen. Enligt Moderaternas Ulf Kristersson saknas både fokus och prioriteringar i budgeten.

– Vi vet ju egentligen att inga goda tider varar för evigt, och vi vet också att det är under de goda tiderna man måste rusta sig för de sämre som kommer att komma. Ändå väljer regeringen att genomföra den största utgiftsexplosionen sedan det moderna budgetregelverket infördes, sade han.

Liberalernas Mats Persson kritiserade regeringen för att inte ha åtgärder att få fler att komma in på arbetsmarknaden.

– Det finns inga initiativ för fler enkla riktiga jobb. Vi ser inga initiativ för att göra det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete.

Magdalena Andersson svarade.

– Mats Persson säger att vi inte har några åtgärder för att människor ska komma i arbete. Det är helt enkelt inte korrekt. Vi har en rad åtgärder i den här budgeten, omfattande program. Det handlar om att bygga ut utbildningsplatserna. 90 000 fler utbildningsmöjligheter för att människor ska kunna ta de jobb som arbetsgivarna har lediga, sade hon.

Vänsterpartiets avtryck i den här budgeten är bland annat stor satsning på sjukvården, avdrag för fackföreningsavgiften, och höjd ersättning i sjukförsäkringen.

Och just Vänsterpartiets inflytande över budgeten är något som angrips av de borgerliga. Men Vänsterpartiets Ulla Andersson försvarade sig under debatten.

– Varför anser Moderaterna att sjukförsäkringen är ett bidrag. Varför misstror ni människor på det sättet, att ni säger att de ska sjukskriva sig av ren illvilja.

Moderaternas Ulf Kristersson svarade.

– Ingen stannar hemma bara för att det finns en sjukpenning som höjts eller sänkts. Men sammantaget kommer fler människor gå till jobbet om det lönar sig bättre att arbete än att vara sjukskriven, sade han.