Medieuppgifter: Nordea lämnar Ryssland

1:25 min

Allt fler utländska banker är på väg att lämna Ryssland. Enligt affärstidningen Vedemosti är Nordea en av bankerna, som just nu överväger att lämna den allt mer osäkra ryska marknaden.

Ryska centralbanken har ingripit för att rädda två stora banker bara den senaste månaden.

Redan tidigare i år sålde Nordea avdelningen för bolån och konsumentlån till ryska Sovcombank. Enligt uppgifter från affärstidningen Vedemosti överväger banken att helt avsluta sin ryska verksamhet. Även andra utländska banker har lämnat Ryssland, som en följd av den ekonomiska krisen i landet. Banksektorn är hårt drabbad och många ryska banker har stängts.

Ryssland har haft flera hundra banker. Många av dem fungerade mer som penningtvättinrättningar än som riktiga banker.

Det har Centralbanken försökt göra något åt genom att dra in tillstånden för en tredjedel av bankerna eller 300 mindre.

Men samtidigt har de "riktiga" bankerna fått allt svårare att klara sina åtaganden. Bara den senaste månaden har Centralbanken ingripit för att rädda två storbanker, Otkritije som var Rysslands största privatägda kreditinstitution, togs över av Centralbanken för några veckor sedan. Idag kom besked att B&N bank den 12:e största kreditgivaren begärt hjälp från Centralbanken. Banken kontrolleras av oligarken Mikahil Gutseriev och det är oklart hur mycket pengar banken behöver.

Nordea har inte kommenterat uppgifterna i Vedemosti, men tidigare sagt att banken söker minska exponeringen mot den ryska marknaden.