Exkluderande design - när du vill hålla människor borta

1:16 min

Vid första anblicken kanske du inte tänker på det, men det finns överallt i stadsmiljön. Bänkarna som lutar eller har armstöd mitt i sittytan, piggarna på avsatser som gör det omöjligt att sätta sig ner. Det handlar om exkluderande design.

Exkluderande design beskrivs som ett inslag i vår stadsbild där syftet är att hålla oönskade individer eller oönskade beteenden borta med hjälp av formgivning och arkitektur, snarare än med förbudsskyltar. Det som ska exkluderas kan vara allt från fåglar på fönsterkarmar till hemlösa på parkbänkar och tiggare i entréer. 

Fredrik Edin är doktorand på Karlstads universitet. Just nu beskriver han fenomenet exkluderande design i en bok med samma namn.

– Vissa människor ska hållas borta. Det handlar ofta om fattiga människor, missbrukare och ibland om ungdomsgäng. I enskilda fall vill inte till exempel en affärsägare att folk som inte handlar ska hänga där.

Enligt Fredrik Edin så kan det ju i just det enskilda fallet vara rimligt. Men det får andra konsekvenser menar han:

– Tillsammans gör detta att vissa grupper blir helt exkluderade från stadskärnor och vissa miljöer.

Och vad gör det med våra stadsmiljöer?

– Den mest omedelbara effekten, förutom att människor blir ivägjagade, är vi andra inte ser fattiga längre. Då lever vi kanske i föreställningen att vi lever i en värld där det inte finns fattiga. Det tror jag är jättedåligt i längden, säger Fredrik Edin.